Napisano 9 Listopad 200618 l mam prośbę do uzytkownikow Brazila. Chodzi mi o ustawienia parametrow materialu w taki sposób, żeby umieszczone wewnatrz obiektu swiatlo rozswietlalo go. Jak na załączniku Fig 4.1.2 druga żarówka.
Napisano 17 Listopad 200618 l sam nie mam pojęcia jak zrobić żeby tylko samo światło tak rozświetliło obiekt od środka... Ja uzyskałem coś podobnego używając materiału wax i w kanale luminosity dałem falloff i odwróciłem wykres by rozświetlało środek. Jeszcze to testuje. tu jeszcze falloff w opacity :
Napisano 17 Listopad 200618 l Autor No Kub@ nawet dobrze to wygląda. Przetestuje u siebie ten fallow, jakby jednak udalo Ci sie stworzyć coś lepszego do pisz i umieszczaj :)
Napisano 23 Listopad 200618 l myśle że dobrym pomysłem jest wsadzenie zamiast oomni do środka po poporstu kuli która ma jasne luminosity.
Napisano 23 Listopad 200618 l Autor dobre :) , ale co jesli ksztalt jest inny niż kula ? Mozesz zdradzic jakie to są materiały ?? Mysle ze to ma jakis zwiazek z iloscia i moca fotonow obiekty wewnątrz ...
Napisano 23 Listopad 200618 l no oświetlenie zależy od kształtu :) tutaj włożyłem płaski dysk: materiały są takie: na żarówce która jest pusta w srodku (widać na rederze grubość ścianek ) ma na sobie waxa, shallow i deep dałem na jasne kolorki, zmniejszyłem thickness, global scale w brazilu dałem na ok 5 no i samples dać wysoko > 30, inaczej może wyjść ziarno, potem dałem lekkie luminosity odwrócony fallof. Obiekt w środku to zwykły materiał z fallof na luminosity i jego jasność kontroluje za pomocą outputa ( tam pod wykresem) na scenie nie ma ani jednego światła, zero fotonów.