Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

mam prośbę do uzytkownikow Brazila. Chodzi mi o ustawienia parametrow materialu w taki sposób, żeby umieszczone wewnatrz obiektu swiatlo rozswietlalo go. Jak na załączniku Fig 4.1.2 druga żarówka.

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

sam nie mam pojęcia jak zrobić żeby tylko samo światło tak rozświetliło obiekt od środka...

Ja uzyskałem coś podobnego używając materiału wax i w kanale luminosity dałem falloff i odwróciłem wykres by rozświetlało środek. Jeszcze to testuje.

z5tb1.jpg

tu jeszcze falloff w opacity :

z6vb4.jpg

Napisano
  • Autor

No Kub@ nawet dobrze to wygląda. Przetestuje u siebie ten fallow, jakby jednak udalo Ci sie stworzyć coś lepszego do pisz i umieszczaj :)

Napisano

myśle że dobrym pomysłem jest wsadzenie zamiast oomni do środka po poporstu kuli która ma jasne luminosity.

my.php?image=l3zq0.jpg

Napisano
  • Autor

dobre :) , ale co jesli ksztalt jest inny niż kula ? Mozesz zdradzic jakie to są materiały ?? Mysle ze to ma jakis zwiazek z iloscia i moca fotonow obiekty wewnątrz ...

Napisano

no oświetlenie zależy od kształtu :) tutaj włożyłem płaski dysk:

l4sb1.jpg

materiały są takie: na żarówce która jest pusta w srodku

(widać na rederze grubość ścianek ) ma na sobie waxa, shallow i deep dałem na jasne kolorki, zmniejszyłem thickness, global scale w brazilu dałem na ok 5

no i samples dać wysoko > 30, inaczej może wyjść ziarno, potem dałem lekkie luminosity odwrócony fallof. Obiekt w środku to zwykły materiał z

fallof na luminosity i jego jasność kontroluje za pomocą outputa ( tam pod wykresem)

na scenie nie ma ani jednego światła, zero fotonów.