Maceo Napisano 15 Listopad 2006 Napisano 15 Listopad 2006 Mam taki problem, że robie sobie domek: http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=32615&page=2 , jestem na etapie zasłon i kurde: - jak dodaję refract, żeby usyskać troszkę przeźroczystości w zasłonach to automatycznie kasują się cienie rzucone na ten materiał.. o co chodzi ?! Tu jest porównanie - to brzydkie ciemne to z refract (nawet jak ustawię wartość 1 !!), to z fajną linią cienia to zwykły VrayMtl bez refracta i niczego. Na dole efekt, który chę osiągnąć. (jeżęli codzi o kiepską jakość, to nie istotne, jak ustawię wszsytko na wysokie wartości to pokazuje mi się tylko cień na szybie. - która jest refractowana z fresnelem i fogiem 0,2)
polka dot Napisano 15 Listopad 2006 Napisano 15 Listopad 2006 o ile pamiętam to jeśli wyłączysz double-sided w opcjach materiału, cienie się pojawią. plamy prawdopodobnie przez niskie ustawienia gi. aaaa i włącz w materiale szyby 'affect shadows' :D
Maceo Napisano 15 Listopad 2006 Autor Napisano 15 Listopad 2006 niestety - wyłączenie double sided nie pomogło. plamy oczywiście przez niskie ustawienia. szyba ma affect shadows i affect alpha do tego.
polka dot Napisano 15 Listopad 2006 Napisano 15 Listopad 2006 jeśli możesz przyślij samą scenę z firanką, szybą i sufitem. tzn. dachem :)
Maceo Napisano 15 Listopad 2006 Autor Napisano 15 Listopad 2006 poszło na maila. a.. nie doczytałem, ze chcesz samą firankę szybę i sufit..
polka dot Napisano 15 Listopad 2006 Napisano 15 Listopad 2006 cholera na maila z profilu wchodziłem ostatnio 2 lata temu :D
polka dot Napisano 15 Listopad 2006 Napisano 15 Listopad 2006 chwilkę to potrwa. mam maxa 7 :) na którym to robiłeś?
Maceo Napisano 15 Listopad 2006 Autor Napisano 15 Listopad 2006 Problem ciągle nierozwiązany - anyone ?
Hynol Napisano 15 Listopad 2006 Napisano 15 Listopad 2006 Zwiększyć max depth w refract. Albo zamiast refract dać opacity. Albo olać klasyczną metode i zrobić blenda między dwoma materiałami.
Rekomendowane odpowiedzi