Napisano 16 Listopad 200618 l Mam kilka pytań dotyczących rigowania standardowymi kośćmi w maksie. Na obrazku jest niedokończony szkielet robota. Chodzi mi o to, jak ograniczyć rotację kości. Na przykładzie: - Łapa w bok - ramię obraca się wzdłóż własnej osi, a tak być nie powinno bo jak wspomniałem jest do szkielet dla robota i łapa pracuje wzdłóż osi X (do tyłu, do przodu, dodatkowo całe ramię w bok) - Łapa w górę przód - mam kontroler do ruchu "stopy", z tego co pamiętam to ograniczyłem sobie to do ruchu x = -90 -0 Tymczasem o to mi biega, by kość ograniczyć tak, aby podczas manipulacji w viewporcie kontrolerem kość obracała się tylko według moich ograniczeń. Jak widać na shocie - stopę mogę wygiąć bardzo nienaturalnie :( Jak ograniczyć ruch kości? PS. może jeszcze bardziej uściślę, nie chodzi mi o swivel. Chciałbym mieć taki efekt jak kość nogi bipeda - podnoszę nogę w bok a kości uda i łydki się nie skręcają, o właśnie, chodzi mi o kontrolowanie tego skrętu kości, "twist" :-)
Napisano 21 Listopad 200618 l Zaznacz kość, otwórz menu hierarchy, tam masz takie 3 przyciski: pivot, IK, link info. W IK masz aktywacje/deaktywacje rotacji i przesunieć IK dla danych osi kości. W link info masz locki danych jointów.