Napisano 27 Listopad 200618 l Witam , mam taki problem , mam wyrenderowane dwa passy: Diffuse i Ambient Oclusion, Składając je normalnie W photoshopie nie mam żadnych problemów jednak jak składam w Afixie to robią sie takie białe linie na brzegach obiektów tak jakby ten pass AO nie pasował. Nie wiem czym to jest spowodowane :| próbowałem zmieniać te ustawienia importu ( fotka nr 1 ) i ładnie działa tylko jak dam je bez kanału alpha a tak być nie może. Piszcie jak sie z tym kiedys spotkaliście :) bo to b.ważne. Pozdrawiam!
Napisano 27 Listopad 200618 l byc moze masz tak tylko w oknie widokowym, sprawdz czy ma takie cos wlaczone (screenshot)
Napisano 27 Listopad 200618 l Autor nie to nie to , to tylko max jakość a to nie przez to :) wsumie problem chyba rozwiązałem bo pass z AO zaimportowałem bez kanału alpha a Diffuse z alphą i niby działa teraz ładnie :| jakby cos bylo nie tak albo jakieś sugestie to piszcie :)
Napisano 21 Kwiecień 200717 l Wlasnie czytam sobie starsze posty i tez kiedys mialem taki problem z afx. Jest roznica miedzy interpretacja alphy w PS i AFX - ps nie bierze jej pod uwage a after tak. Rozwiazania sa dwa - albo nie uzywac alfy na obrazku ktory powoduje problem tak jak wlasnie zrobiles, albo - jesli alfa jednak jest potrzebna dostosowac jej gammę albo 'przezroczystosc' (uzyc channels/alpha levels). Dodatkowo - niektore tryby mieszania warstw sprawiaja ze taki problem automatycznie znika. W kazdym razie reczne dostosowywanie poziomu alfy czesto potrafi pokazac obraz tak jak wyglada w innym programie graficznym. Mam nadzieje ze te wypociny komus sie przydadza ;/ Pozdr.