Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siema all, mam do wykonania bardzo niewdzieczny (jak dla mnie) model chromosomu i jego poszczegolnych elementow. Ma to wygladac mniej wiecej tak: http://images1.fotosik.pl/280/163b71899d2becd9.jpg a mam narazie tyle: 0fccae2f8a22dbaf.jpg

Jak widac najwiekszy problem stwarzaja mi te nici (jestem dosyc poczatkujacy). Ten kikut z prawej strony jest nie dokonczony wiec na niego nie patrzcie. Chodzi mi glownie o stworzenie tej poskrecanej nici wychodzacej z chromosomu (ta zolta) oraz dalej nici DNA (ta zielona) zawijajacej sie wokol bialek. Do ich stworzenia posluzylem sie cylindrem z przesunietym pivotem i nadanym twistem ale skutkiem ubocznym skrecania jest splaszczanie sie cylindra, a w jaki sposob owinac nic wokol bialek to juz nie mam pojecia - wiecie moze co mogloby mi pomoc?

• Odpowiedzi 9
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

hmm, co do stworzenia tego z ze splaina - myslalem o tym ale nie wiedzialem jak go przeksztalcic w obiekt 3D, juz znalazlem tutka (loft), szukalem tez spirali ale jej nie widzialem :/ coz, szukam dalej ;) thx

Napisano

Co do line (splajna) jka joz go stworzysz , to wejdz do zakladki "rendering"

i zaznacz tam opcje: Enable in renderer oraz enable in viewport. Poniżej masz parametry ktorymi mozesz zwiekszac srednice splajna i inne.

Napisano

No, tak juz o wiele lepiej

ef2783d4bf6e3c27.jpg

Ze splainami to bajka jest w porownaniu z modeowaniem cylindra. musze jeszcze poprawic DNA (moze je powiekszyc) i chyba sie pobawie troche materialami

Napisano

Kolejne poprawki:

e79a11160f0f498a.jpg

Wszystko fajnie, tylko przed chwila skopal mi sie plik chromosom.max Probowal stworzyc kopie ktora nie chciala dzialac, stworzyl kopie w folderze autoback, ktora tez nie dziala a w koncu zle zapisal orginal i kicha...

Znacie moze jakies programy ktorymi moglbym to odzyskac?

Napisano

File/Merge

Bierzesz nowa scenę, klikasz Merge i próbujesz "zaimportować" wszystko. Może się uda, może nie. Jak zaimportujesz z jednej kopii sceny zrób to samo z drugą. W najlepszym wypadku uda ci się odzyskać całą scenkę :D