Napisano 29 Listopad 200618 l Siema all, mam do wykonania bardzo niewdzieczny (jak dla mnie) model chromosomu i jego poszczegolnych elementow. Ma to wygladac mniej wiecej tak: http://images1.fotosik.pl/280/163b71899d2becd9.jpg a mam narazie tyle: Jak widac najwiekszy problem stwarzaja mi te nici (jestem dosyc poczatkujacy). Ten kikut z prawej strony jest nie dokonczony wiec na niego nie patrzcie. Chodzi mi glownie o stworzenie tej poskrecanej nici wychodzacej z chromosomu (ta zolta) oraz dalej nici DNA (ta zielona) zawijajacej sie wokol bialek. Do ich stworzenia posluzylem sie cylindrem z przesunietym pivotem i nadanym twistem ale skutkiem ubocznym skrecania jest splaszczanie sie cylindra, a w jaki sposob owinac nic wokol bialek to juz nie mam pojecia - wiecie moze co mogloby mi pomoc?
Napisano 29 Listopad 200618 l Skrecona nic mozesz zrobic ze spirali. W maxie jest taki obiekt. Ustawiasz wysokosc, ilosc skrecen, grubosc itd.
Napisano 29 Listopad 200618 l Autor hmm, co do stworzenia tego z ze splaina - myslalem o tym ale nie wiedzialem jak go przeksztalcic w obiekt 3D, juz znalazlem tutka (loft), szukalem tez spirali ale jej nie widzialem :/ coz, szukam dalej ;) thx
Napisano 29 Listopad 200618 l Co do line (splajna) jka joz go stworzysz , to wejdz do zakladki "rendering" i zaznacz tam opcje: Enable in renderer oraz enable in viewport. Poniżej masz parametry ktorymi mozesz zwiekszac srednice splajna i inne.
Napisano 30 Listopad 200618 l Autor No, tak juz o wiele lepiej Ze splainami to bajka jest w porownaniu z modeowaniem cylindra. musze jeszcze poprawic DNA (moze je powiekszyc) i chyba sie pobawie troche materialami
Napisano 2 Grudzień 200618 l Autor Kolejne poprawki: Wszystko fajnie, tylko przed chwila skopal mi sie plik chromosom.max Probowal stworzyc kopie ktora nie chciala dzialac, stworzyl kopie w folderze autoback, ktora tez nie dziala a w koncu zle zapisal orginal i kicha... Znacie moze jakies programy ktorymi moglbym to odzyskac?
Napisano 2 Grudzień 200618 l File/Merge Bierzesz nowa scenę, klikasz Merge i próbujesz "zaimportować" wszystko. Może się uda, może nie. Jak zaimportujesz z jednej kopii sceny zrób to samo z drugą. W najlepszym wypadku uda ci się odzyskać całą scenkę :D