Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam!

Chce zrobić coś w postaci podkowy.

Narysowałem sobie mniej więcej jej kształt za pomocą polecenia LINE.

Wcisnąłem przycisk shift i skopiowałem całą konstrukcje niżej, tak aby powstała górna i dolna powierzchnia.

Teraz chciałem połączyć punkty z jednej powierzchni z drugą za pomocą Create Line, ale problem polega na tym, ze on tworzy nowe linie, które są zupełnie odosobnione od konstrukcji, a ja potrzebuje zrobić tak aby była przyłączona do niej.

Jak to zrobić ?

• Odpowiedzi 12
  • Wyświetleń 1,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

linki nie chodzą

ale jak pamietam z wlasnego startu problem spline-extrude jest spowodowany niezweldowanymi wierzcholkami, wszystkie spliny musza bys na jednej plaszczyznie a wierzcholki polaczone (a nie blisko siebie)

Napisano

myslalem ze dasz scene z maxa a nie zrzuty ekranowe, niewiele widać, ale wierzcholki wygladają na połączone, wywal ten górny spline.

Nie jestem pewien czy nie robisz extrude samych wierzchołków przez przypadek. Daj obiekt z maxa bo za dużo pisania jest

Napisano

w odpowiedzi na pierwszy post - coś mi sie zdaje, że problem polega na tym, że splajn definujacy krawędź góną i splajn definujący krawędź dolną to dwa rózne obiekty i dla tego nie można ich połączyć. Zaznacz któregoś splajna, w panelu modify kliknij Attach (dołącz) i wtedy można będzie dorysować linie boczne. A potem trzeba nałożyć modyfikator który na tych liniach rozciągnie powierzchnię - modyfikator Surface jeśli dobrze pamiętam tworzy powierzchnię na trójkątach i czworokątach.

Napisano

jangot: tylko po co tak kombinować? najprościej tak jak zaczął Line - zrobić jeden kształt i Extrude

Napisano
  • Autor

Najlepiej niech ktoś pobierze materiał i spróbuje jakoś połączyć te wierzchołki bo mi nic nie wychodzi z tego. Materiał jest post wyżej.

Pomóżcie plizka.

Napisano

tego się nie da połączyć. Wywal te wewnętrzne splajny i będzie OK. Splajn to funkcja matematyczna. Ona nie może się tak rozdzielać.

Napisano

Nie zakladam nowe watku bo tez mam problem z line. Tworze sobie linie np. w ksztalcie S. I nie wiem co mam zrobic aby polaczyc ostatni vertex ze srodkiem tej lini,

nie chodzi mi o polaczenie vertex z vertex, tylko vertex linie. Pozdrawiam

Napisano

po co??

vertex (jako część lini) może się połączyć z inną linią tylko poprzez vertexa. Jednak linie nie mogą się rozdzielać (linie tworzące jednego splajna).