quatsch Napisano 26 Grudzień 2006 Share Napisano 26 Grudzień 2006 Witam wszystkich Chciałabym "odświeżyć" topik o studiach... Chodzę do II kl. LO(miejscowości nie napisze bo pewnie i tak nikt nie wie gdzie to:) o profilu mat- fiz... Zdecydowałam się w końcu na to, co chcę:D robić w życiu... Chcę zostać architektem;). Wiem, że przede mną długa droga...:/...ale po świętach biorę się za rysunek tzn będę chodzić na prywatne lekcje i w domu sama też dużo(I hope:D) malować...talent jakiś mam(po tatusiu) ale zaniedbałam go trochę...:/ale teraz do roboty:D Chciałabym studiować na polibudzie albo w Poznaniu(200 km od domu) albo w Gdańsku(100 km). Czy ktoś może coś napisać o swoich doświadczeniach na tych uczelniach?? Którą lepiej wybrać? Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozioo Napisano 26 Grudzień 2006 Share Napisano 26 Grudzień 2006 Jeśli chodzi o gdansk to zapraszam tutaj;) http://www.wapg.npc.pl/ Poki co ciężko mi cokolwiek powiedzieć o studiowaniu architektury, bo... niewiele jej jest. Zajęcia z projektowania to na razie same pierdoły, niezależnie od katedry. Mam nadzieje, że z czasem się to rozkręci, bo nudno troche;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quatsch Napisano 26 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 26 Grudzień 2006 Dzięki za link;) Przyda się. A mam jeszcze takie pytanko... Jak wygląda mniej więcej egzamin z rysunku? I słyszałam, że do Gdańska to się jeszcze dodatkowo pisze egzamin z architektury czy jakoś tak... Jak się do niego przygotować? Bo nie wiem za co mam się zabrać...:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozioo Napisano 26 Grudzień 2006 Share Napisano 26 Grudzień 2006 Są 2 rysunki, obydwa po półtorej godziny o ile dobrze pamiętam, ale rysujesz na małym formacie, więc czasu jest aż nadto. Najpierw postać z martwą (u mnie była to modelka z rowerem) a później (innego dnia) rysunek z wyobrazni. Egzamin teoretycznie dotyczy wiedzy z architektury i sztuki. Ja dodatkowo musiałem zrobić projekt plakatu i urządzić mieszkanie wykorzystujac dane elementy. Oprócz tego trochę aksonometrii i kilka zadań z matmy, ale banalnych. Rysuj dużo, egzaminem sie nie przejmuj ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quatsch Napisano 26 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 26 Grudzień 2006 Kozioo dzięki wielkie za rady :D... A ktoś może wie coś na temat jak to jest na polibudzie w Poznaniu? Tam jest "tylko" rysunek czy też jeszcze jakiś test z wiadomości o architekturze itp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quatsch Napisano 26 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 26 Grudzień 2006 Coś niewielkie zainteresowanie...:/ szkoda:/... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrBrightside Napisano 26 Grudzień 2006 Share Napisano 26 Grudzień 2006 z tego co ja pamiętam to w poznaniu na pp masz liczony rysunek i mature. Na egz z rysunku musisz narysowac martwa naturke, postac i jakis temat z wyobrazni. Tak bylo przynajmniej jak ja sie przygotowywalem w zeszlym roku. W poznaniu jest tez na asp architektura, zajecia typowo techniczne odbywaja sie na polibudzie wiec tu tez mozesz uderzac (zapraszam i polecam :) ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioootras Napisano 26 Grudzień 2006 Share Napisano 26 Grudzień 2006 za moich czasów jak zdawałem na pp w poznaniu to był egzamin z rysunksu /4 etapy - po 3 godziny na kazdy i sesja trwala 2 dni, byla martwa natura, martwa+element z wyobrazni, 2 tematy z wyobraźni/ oraz matma. Z tego co sie orientuje to matmy teraz nie ma ale bierze sie punkty z matury. Za rysunki mozna bylo dostac 2000 punktow a za matme 1000 wiec wiadomo co wazniejsze bylo... z tego co wiem to sa teraz po 3 roku specjalizacje, ale glowy sobie obciac nie dam... jak chcesz sie wiecej dowiedziec to zapraszam na drzwi otwarte... pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojpajek Napisano 28 Grudzień 2006 Share Napisano 28 Grudzień 2006 :) Właśnie jestem na III roku w Gdańsku :) Egzamin miałem z: studium postaci z wnętrzem (ale nie anatomicznym!!- nie śmiać się - kiedy ja zdawałem był taki agent co narysował człowieka z płucami, sercem, etc...) plus kruciutki egzamin: na logiczne myślenie z bryłami, plus minimalną ilością matmy (policzyć objętość bryły... ) oraz dwa szkice- ja miałem wnętrze łazienk i jakąś uliczke. Ogólnie postać ludzką miałem na przygotowaniach na architekturę do wawy tak przez 8 godzin na 2 lata nauki rysunku. Dostałem się na 30 miejscu- co o niczym w sumie nie świadczy.... Generalnie poziom rysowania wśród zdających (jeszcze ujedzie), studentów :eek: - woła o pomste do nieba. Uważam, że jest bardzo fajnie. wykładowcy nawet dają radę, ale jest sporo roboty. Dosyć dużo wymagają do robienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quatsch Napisano 29 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 29 Grudzień 2006 :D He He serce i płuca... Nie chcę na medycynę:). Mi zostało 1,5 roku:/ Mam nadzieję, że zdążę... Mam jeszcze prośbę... Czy ktoś mógłby mi podesłać jakieś "testy wstępne"... Mogą być też te z Warszawy, bo słyszałam ,że rok temu w Gdańsku albo Poznaniu podobne były, już dokładnie nie pamiętam. Podaję maila [email protected]... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi