Napisano 26 Grudzień 200618 l Witam wszystkich Chciałabym "odświeżyć" topik o studiach... Chodzę do II kl. LO(miejscowości nie napisze bo pewnie i tak nikt nie wie gdzie to:) o profilu mat- fiz... Zdecydowałam się w końcu na to, co chcę:D robić w życiu... Chcę zostać architektem;). Wiem, że przede mną długa droga...:/...ale po świętach biorę się za rysunek tzn będę chodzić na prywatne lekcje i w domu sama też dużo(I hope:D) malować...talent jakiś mam(po tatusiu) ale zaniedbałam go trochę...:/ale teraz do roboty:D Chciałabym studiować na polibudzie albo w Poznaniu(200 km od domu) albo w Gdańsku(100 km). Czy ktoś może coś napisać o swoich doświadczeniach na tych uczelniach?? Którą lepiej wybrać? Pzdr
Napisano 26 Grudzień 200618 l Jeśli chodzi o gdansk to zapraszam tutaj;) http://www.wapg.npc.pl/ Poki co ciężko mi cokolwiek powiedzieć o studiowaniu architektury, bo... niewiele jej jest. Zajęcia z projektowania to na razie same pierdoły, niezależnie od katedry. Mam nadzieje, że z czasem się to rozkręci, bo nudno troche;)
Napisano 26 Grudzień 200618 l Autor Dzięki za link;) Przyda się. A mam jeszcze takie pytanko... Jak wygląda mniej więcej egzamin z rysunku? I słyszałam, że do Gdańska to się jeszcze dodatkowo pisze egzamin z architektury czy jakoś tak... Jak się do niego przygotować? Bo nie wiem za co mam się zabrać...:/
Napisano 26 Grudzień 200618 l Są 2 rysunki, obydwa po półtorej godziny o ile dobrze pamiętam, ale rysujesz na małym formacie, więc czasu jest aż nadto. Najpierw postać z martwą (u mnie była to modelka z rowerem) a później (innego dnia) rysunek z wyobrazni. Egzamin teoretycznie dotyczy wiedzy z architektury i sztuki. Ja dodatkowo musiałem zrobić projekt plakatu i urządzić mieszkanie wykorzystujac dane elementy. Oprócz tego trochę aksonometrii i kilka zadań z matmy, ale banalnych. Rysuj dużo, egzaminem sie nie przejmuj ;)
Napisano 26 Grudzień 200618 l Autor Kozioo dzięki wielkie za rady :D... A ktoś może wie coś na temat jak to jest na polibudzie w Poznaniu? Tam jest "tylko" rysunek czy też jeszcze jakiś test z wiadomości o architekturze itp?
Napisano 26 Grudzień 200618 l z tego co ja pamiętam to w poznaniu na pp masz liczony rysunek i mature. Na egz z rysunku musisz narysowac martwa naturke, postac i jakis temat z wyobrazni. Tak bylo przynajmniej jak ja sie przygotowywalem w zeszlym roku. W poznaniu jest tez na asp architektura, zajecia typowo techniczne odbywaja sie na polibudzie wiec tu tez mozesz uderzac (zapraszam i polecam :) )
Napisano 26 Grudzień 200618 l za moich czasów jak zdawałem na pp w poznaniu to był egzamin z rysunksu /4 etapy - po 3 godziny na kazdy i sesja trwala 2 dni, byla martwa natura, martwa+element z wyobrazni, 2 tematy z wyobraźni/ oraz matma. Z tego co sie orientuje to matmy teraz nie ma ale bierze sie punkty z matury. Za rysunki mozna bylo dostac 2000 punktow a za matme 1000 wiec wiadomo co wazniejsze bylo... z tego co wiem to sa teraz po 3 roku specjalizacje, ale glowy sobie obciac nie dam... jak chcesz sie wiecej dowiedziec to zapraszam na drzwi otwarte... pozdrawiam
Napisano 28 Grudzień 200618 l :) Właśnie jestem na III roku w Gdańsku :) Egzamin miałem z: studium postaci z wnętrzem (ale nie anatomicznym!!- nie śmiać się - kiedy ja zdawałem był taki agent co narysował człowieka z płucami, sercem, etc...) plus kruciutki egzamin: na logiczne myślenie z bryłami, plus minimalną ilością matmy (policzyć objętość bryły... ) oraz dwa szkice- ja miałem wnętrze łazienk i jakąś uliczke. Ogólnie postać ludzką miałem na przygotowaniach na architekturę do wawy tak przez 8 godzin na 2 lata nauki rysunku. Dostałem się na 30 miejscu- co o niczym w sumie nie świadczy.... Generalnie poziom rysowania wśród zdających (jeszcze ujedzie), studentów :eek: - woła o pomste do nieba. Uważam, że jest bardzo fajnie. wykładowcy nawet dają radę, ale jest sporo roboty. Dosyć dużo wymagają do robienia.
Napisano 29 Grudzień 200618 l Autor :D He He serce i płuca... Nie chcę na medycynę:). Mi zostało 1,5 roku:/ Mam nadzieję, że zdążę... Mam jeszcze prośbę... Czy ktoś mógłby mi podesłać jakieś "testy wstępne"... Mogą być też te z Warszawy, bo słyszałam ,że rok temu w Gdańsku albo Poznaniu podobne były, już dokładnie nie pamiętam. Podaję maila [email protected]...