Napisano 2 Styczeń 200718 l Witam Mam pewien problem z materiałem podłoża, a mianowicie nie wiem jak zrobić odbicie w podłożu które zanika w miarę oddalania się obiektu. W obrazku z pespektywy jest kostka z odbiciem bez zanikania, a w pierwszym obrazku jest efekt który chciałbym uzyskać(zrobiłem to w PS). Renderuję Vrayem. Proszę o pomoc.
Napisano 2 Styczeń 200718 l Glossiness - controls the sharpness of reflections. A value of 1.0 means perfect mirror-like reflection; lower values produce blurry or glossy reflections. Use the Subdivs parameter below to control the quality of glossy reflections.(czyli zmniejsz refl glosines z 1 na 0.5 czy iles tam) pozdrawiam
Napisano 2 Styczeń 200718 l Autor Glossiness - controls the sharpness of reflections. A value of 1.0 means perfect mirror-like reflection; lower values produce blurry or glossy reflections. Use the Subdivs parameter below to control the quality of glossy reflections.(czyli zmniejsz refl glosines z 1 na 0.5 czy iles tam) pozdrawiam Nie o to mi chodziło. Raczej o to żeby stopniowo odbicie znikało, słabło patrząc od obiektu.
Napisano 2 Styczeń 200718 l spróbuj dać fresnel reflections ;]. mozesz ewentualnie pokombinowac z blendowaniem podłoza.
Napisano 2 Styczeń 200718 l hmm, na tym obrazku, na którym jest efekt co to go chcesz osiagnąć, jak na moje nie ma żadnego odbicia, radzę się przypatrzeć, ---edit--- mhm sory nie doczytałem, że to machnięte w ps. mój błąd, jak ma stopniowo zanikać, to faktycznie najłatwiej jakiś fallof czy fresnell
Napisano 3 Styczeń 200718 l prędzej będzie zrenderować odpowiednie warstwy.. i potem mała zabawa w PSie ... zyskasz na czasie
Napisano 3 Styczeń 200718 l sorki nie skumalem :) jesli to tylko taki efekt chcesz uzyskac to moaze w scanlinie mape raytrace w reflection i rodzaj odbic na linear z wygaszeniem jesli w v-rau to moze pokombinuj cos z mapa v-ray map VrayMap (mapa raytrace dla odbić i refrakcji) wiec powinno dzialac jakos podobnie, choc nigdy sie tym w ten sposob nie bawilem i nie wiem jak to dziala :) pozdrawiam