Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam. Wyczytalem w pewnej madrej xiazce o mixowaniu map zeby nie bylo widac efektu kafelkow. Wszystko ladnie pieknie tylko nie moge jej nalozyc na obiekt

http://img02.picoodle.com/img/img02/7/1/4/f_mixi_855fm_04bd9f03.jpg

w xiazce cos niejasno pisza, ze mam zrobic kopie uzywanej textury do innego kanalu mapowania materialu typu mix(?)

czy ktos wie z czym to sie je?:) prosze o wskazowki

pozdr

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 888
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Witam. Wyczytalem w pewnej madrej xiazce o mixowaniu map zeby nie bylo widac efektu kafelkow. Wszystko ladnie pieknie tylko nie moge jej nalozyc na obiekt

w xiazce cos niejasno pisza, ze mam zrobic kopie uzywanej textury do innego kanalu mapowania materialu typu mix(?)

czy ktos wie z czym to sie je?:) prosze o wskazowki

pozdr

zaprzestań tego, proszę

co do mapy mix to nie wiem, ale rozwiazaniem dla ciebie moze być programik Texture Shaker ktory z takich kamieni/cegielek moze zrobic niepowtarzalną mape dowolnej wielkosci

Napisano

Rozumie że "efekt kafelków" to tiling. Zapomnij o mixie i przygotuj dobrą bitmape. Nie wiem z jakiej książki korzystasz, ale bym się za bardzo na niej nie opierał w nauce.

Napisano

Bo Mix to MAPA, a nie MATERIAŁ.

Mape Mix musisz użyć w kanale diffuse twojego materiału.

Napisano
  • Autor

Mape Mix musisz użyć w kanale diffuse twojego materiału.

noo wlasnie o to mi chodzilo:) dzieki !!

PS korzystam z ksiazki "3ds max 6 skuteczne rozwiazania" Jon A. Bell

ale widze ze wiele sie z niej nie naucze bo wszystkie triki tlumaczone sa po lebkach.

Napisano

Nie po łebkach, tylko trzeba co nieco wiedzieć, jeśli koniecznie chcesz książke to 3ds max5 - projekty i rozwiązania