Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

Temat trochę dziwny, ale szukam rozwiązań dotyczących montowania drzwi skrzydłowych, 'uchylnych', poza doskonale znanym, czyli framuga i zawiasy. Hehe, wiem brzmi to wszystko lekko absurdalnie i chyba się nie zdziwię, jak temat zostanie olany;) Ale próbować trzeba, bo mnie denerwują zawiasy na wierzchu;/

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 4,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Nie wiem czy o to chodzi, ale widziałem taki motyw, ze do miejsca gdzie w typowych drzwiach przyczepione sa zawiasy, wstawiono szybe, a drzwi obracały się jak by zawiasy (obrotowe) były na górze i na dole...

Szybka wizualizacja: http://img441.imageshack.us/img441/9764/01kt3.jpg bo nie mogłem znaleźć na google.

Napisano
  • Autor

Kurcze, dzięki MaGuu, że poświęciłeś czas...;) Ciekawy patent, ciekawe jak takie drzwi ściągnąć później?;P Ale to już mniej istotne;) Dzięki i czekam na kolejne propozycje;)

Napisano

W polsce nie znane są okucia do drzwi innych niż szklane w rozwiązaniu o którym mówi MaGuu. Są za to zawiasy chowane w futrynie, ale takie drzwi musi robić stolarz i średnia cena wynośi 4k. Obydwa rozwiązania pokazane na obrazku. Niestety drzwi pełne z zawiasami chowanymi są słabo widoczne ale nie przewidziałem tego na dzisiejszej sesji zdjęciowej :)

untitled1bd6.th.jpg

Napisano
szukam rozwiązań dotyczących montowania drzwi skrzydłowych, 'uchylnych', poza doskonale znanym, czyli framuga i zawiasy

az cisnie mi sie na usta "tasma samoprzylepna" :D

sorry za offtop :)

Napisano
  • Autor

SansSerif --> Dzięki wielkie, choć rzeczywiście niewiele widać, jeśli chodzi o drzwi pełne;) Swoją drogą, ciekawe rozwiązanie z tą ścianą, trochę się można pogubić, podobne rozwiązanie miałeś chyba przy projekcie zakładu pogrzebowego(?);)

Drakula --> Bo rzucę czymś ciężkim...xD Zaraz Ciebie przymocujemy gdzieś tą taśmą;D Możesz sobie wybrać miejsce;)

Napisano
podobne rozwiązanie miałeś chyba przy projekcie zakładu pogrzebowego(?);)

A to nie jest przypadkiem realizacja tegoż projektu?

Napisano

Witam,

spotkałam się z rozwiązaniem (również w drzwiach szklanych), że drzwi obracają się na stalowej osi, biegnącej od górnej krawędzi dzwi do posadzki, montowanej w stropie lub ścianie nad drzwiami i w posadzce. Myśle, że takie rozwiazanie możnaby też zastosować w dzwiach pełnych, ale wymagałoby to już indywidualnego projektu i zamówienia w firmie produkującej drzwi.

Są też dość estetyczne nakładki na zawiasy np ze stali satynowanej i nie kosztują dużo. :)