Touch Napisano 6 Styczeń 2007 Share Napisano 6 Styczeń 2007 Witam, Temat trochę dziwny, ale szukam rozwiązań dotyczących montowania drzwi skrzydłowych, 'uchylnych', poza doskonale znanym, czyli framuga i zawiasy. Hehe, wiem brzmi to wszystko lekko absurdalnie i chyba się nie zdziwię, jak temat zostanie olany;) Ale próbować trzeba, bo mnie denerwują zawiasy na wierzchu;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaGuu Napisano 6 Styczeń 2007 Share Napisano 6 Styczeń 2007 Nie wiem czy o to chodzi, ale widziałem taki motyw, ze do miejsca gdzie w typowych drzwiach przyczepione sa zawiasy, wstawiono szybe, a drzwi obracały się jak by zawiasy (obrotowe) były na górze i na dole... Szybka wizualizacja: http://img441.imageshack.us/img441/9764/01kt3.jpg bo nie mogłem znaleźć na google. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Touch Napisano 6 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 6 Styczeń 2007 Kurcze, dzięki MaGuu, że poświęciłeś czas...;) Ciekawy patent, ciekawe jak takie drzwi ściągnąć później?;P Ale to już mniej istotne;) Dzięki i czekam na kolejne propozycje;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SansSerif Napisano 6 Styczeń 2007 Share Napisano 6 Styczeń 2007 W polsce nie znane są okucia do drzwi innych niż szklane w rozwiązaniu o którym mówi MaGuu. Są za to zawiasy chowane w futrynie, ale takie drzwi musi robić stolarz i średnia cena wynośi 4k. Obydwa rozwiązania pokazane na obrazku. Niestety drzwi pełne z zawiasami chowanymi są słabo widoczne ale nie przewidziałem tego na dzisiejszej sesji zdjęciowej :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drakula Napisano 6 Styczeń 2007 Share Napisano 6 Styczeń 2007 szukam rozwiązań dotyczących montowania drzwi skrzydłowych, 'uchylnych', poza doskonale znanym, czyli framuga i zawiasy az cisnie mi sie na usta "tasma samoprzylepna" :D sorry za offtop :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Touch Napisano 6 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 6 Styczeń 2007 SansSerif --> Dzięki wielkie, choć rzeczywiście niewiele widać, jeśli chodzi o drzwi pełne;) Swoją drogą, ciekawe rozwiązanie z tą ścianą, trochę się można pogubić, podobne rozwiązanie miałeś chyba przy projekcie zakładu pogrzebowego(?);) Drakula --> Bo rzucę czymś ciężkim...xD Zaraz Ciebie przymocujemy gdzieś tą taśmą;D Możesz sobie wybrać miejsce;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaGuu Napisano 6 Styczeń 2007 Share Napisano 6 Styczeń 2007 podobne rozwiązanie miałeś chyba przy projekcie zakładu pogrzebowego(?);) A to nie jest przypadkiem realizacja tegoż projektu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tygrys Błękitny Napisano 6 Styczeń 2007 Share Napisano 6 Styczeń 2007 Witam, spotkałam się z rozwiązaniem (również w drzwiach szklanych), że drzwi obracają się na stalowej osi, biegnącej od górnej krawędzi dzwi do posadzki, montowanej w stropie lub ścianie nad drzwiami i w posadzce. Myśle, że takie rozwiazanie możnaby też zastosować w dzwiach pełnych, ale wymagałoby to już indywidualnego projektu i zamówienia w firmie produkującej drzwi. Są też dość estetyczne nakładki na zawiasy np ze stali satynowanej i nie kosztują dużo. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi