Tomek Kosiorek Napisano 9 Styczeń 2007 Napisano 9 Styczeń 2007 hejhop! Czy są chętni na zabawę z Houdinim? Ja sam się wielokrotnie przymierzałem i podchodziłem do niego i często też odstawiałem go na bok a to dla tego, że w sumie nie ma zbyt wielkiej popularności. Jednak większość duzych produkcji powstaje z jego pomocą. Jest to program proceduralny a jego "wersję edukacyjną", która jest chyba jedyną w sumie wersją learning z tak małymi restrykcjami jak własny format zapisu scen można pobrać z http://www.sidefx.com i hola! Moglibyśmy wymieniać się w jakimś wątku stworzonym przez siebie doświadczeniami i patentami gdyż możliwości tego programu są przebogate. Dodam jeszcze, że jeśli ktoś chciałby wsiąknąć w srodowisko filmowe na zachodzie albo spróbować swoich sił np. w Weta Digital (choć aby tam pracować prawo nakłada pewne ograniczenia- chyba kilka lat pracy w zawodzie o ile pamiętam) powinien poznać tę "zabawkę";) Cóż Wy na to? Tomek
piotrek Napisano 9 Styczeń 2007 Napisano 9 Styczeń 2007 Ja się przyznam, że od pewnego czasu przyglądam się temu pakietowi, ale nie bardzo wiem, czym moglibyśmy się wymieniać w ramach tego wątku :) Jeśli chcesz otrzymać pomoc, najlepiej zajrzeć na forum3d (jeśli idzie o polskie serwisy), bo tutaj pewnie na palcach jednej ręki można policzyć osoby, które widziały Houdiniego :) Chociaż w sumie możesz spróbować z takim wątkiem, może się zbierze mała ekipka, która postanowi oderwać się od szarej codzienności ;) pozdr
Tomek Kosiorek Napisano 9 Styczeń 2007 Autor Napisano 9 Styczeń 2007 Ja się przyznam, że od pewnego czasu przyglądam się temu pakietowi, ale nie bardzo wiem, czym moglibyśmy się wymieniać w ramach tego wątku :) pozdr "...Moglibyśmy wymieniać się w jakimś wątku stworzonym przez siebie doświadczeniami i patentami gdyż możliwości tego programu są przebogate...."
andy_a Napisano 9 Styczeń 2007 Napisano 9 Styczeń 2007 To dla chętnych dodam, że największy zbiór tutków do Hudiniego znalazłem na 3dbuzz.com – to właśnie one uświadomiły mi ogrom możliwości jaki daje ta aplikacja :)
max_1989 Napisano 9 Styczeń 2007 Napisano 9 Styczeń 2007 Kiedys sie tym bawiłem ale szybko zrezygnowałem :| chetnie bym sie podjol wspólnej nauki jakby sie znalazło pare osób :D
piotrek Napisano 9 Styczeń 2007 Napisano 9 Styczeń 2007 To już jest parę osób :) Tomek - chodziło mi tylko o to, że tacy zupełnie początkujący nie mają jeszcze opracowanych tricków, ani doświadczeń, których sami z siebie nabyli, a jedynie te wypływające z przerabiania tutków.
Tomek Kosiorek Napisano 9 Styczeń 2007 Autor Napisano 9 Styczeń 2007 masz rację Piotrze:). Ale te może nabędziemy! W każdym razie można by się pobawić bez ciśnień i parcia z powodu licznej konkurencji bo tej nie ma:D
CzAk1 Napisano 9 Styczeń 2007 Napisano 9 Styczeń 2007 Houdini to ten sofcike...co to kosztuje tyle kasiory, że chyba wszystkich nas razem na niego nie stać?;)
Tomek Kosiorek Napisano 9 Styczeń 2007 Autor Napisano 9 Styczeń 2007 Apprentice kosztuje parę chwilek:D edit. właśnie pojawił się wideo tutorial o mięśniach! http://www.sidefx.com/index.php?option=com_content&task=view&id=554&Itemid=160
piotrek Napisano 9 Styczeń 2007 Napisano 9 Styczeń 2007 Wersja free jest w pełni funkcjonalna, ma jedynie zupełnie nieprzeszkadzający napis "non commercial" w rogu panelu. I osobny format zapisu pliku scen - nie do wykorzystania w full wersji. Na renderze pojawia się do tego logo. Tomek - dobry tut, już się będzie ściaał za momencik :)
max_1989 Napisano 9 Styczeń 2007 Napisano 9 Styczeń 2007 no to hopy mam taką propozycje aby rzucac jeden problem na tydzień coś ala lekcje hudego na forum poczynając na obczajeniu softu a kończąc na zawiłych problemach :)
Gość e=mc^2 Napisano 9 Styczeń 2007 Napisano 9 Styczeń 2007 polecam stronke: http://www.odforce.net i oczywiscie tutki z 3dbuzz, sa do starej wersji, zdaje sie 5.5 ale jak najbardziej aktualne i help w houdinim tez jest calkiem przyjemny;)
Tomek Kosiorek Napisano 10 Styczeń 2007 Autor Napisano 10 Styczeń 2007 właśnie obejżałem tutka z sidefx o mięśniach i jestem pod wielkim wrażeniem! POTĘGA! Jak dotąd bawiłem się ACT i uważałem, że jest super ale kontrola w Houdinim(owszem-dużo ustawień i skomplikowana kompozycja procedur jak na mnie) jest niesamowita! No nic jutro to postaram się potrenować i może pokuszę sie o małe porównanie obu rozwiązań a przynajmniej opis co mnie urzekło a co nie w nich. Tomek
brumugun Napisano 10 Styczeń 2007 Napisano 10 Styczeń 2007 Czy Hudy zajmuje tylko 79 MB ? Czy ja ściągam jakąś okrojoną wersje? houdini-8.1.704-win32.exe jest wersja na linuxa , SIPERB, az chyba sobie ubuntu instalne, + jeszcze blender , wings3d , pixel, i mam wszystko, (no oprócz macromedii flash ;/) .
G.P Napisano 10 Styczeń 2007 Napisano 10 Styczeń 2007 Czy Hudy zajmuje tylko 79 MB ? Czy ja ściągam jakąś okrojoną wersje? houdini-8.1.704-win32.exe Nie jest to zadna okrojona wersja, co wiecej zawiera nawet helpa ;) jest wersja na linuxa , SIPERB, az chyba sobie ubuntu instalne, + jeszcze blender , wings3d , pixel, i mam wszystko, (no oprócz macromedii flash ;/) . Dodac nalezy ze Linux jest zalecanym systemem do pracy z Houdinim. Zreszta to ze Houdini lubi Uniksy mozna zobaczyc w Textporcie ;) Wracajac do tematu, ja od ladnych paru wersji probuje polubic ten program, ale jakos przyzwyczajenia z LightWave'a/modo skutecznie mi to utrudniaja. Zgodze sie rowniez z tym, ze lepiej by bylo problemy odnosnie Houdiniego rozstrzasac na Forum3D anizeli tutaj. Tam jest kilku niezlych wymiataczy jak SYmek czy Ptakun chetnych do pomocy.
Tomek Kosiorek Napisano 10 Styczeń 2007 Autor Napisano 10 Styczeń 2007 no nie wiem- tam dział Houdiniego jest ale jest bardzo skromny, zaledwie kilka postów więc wkroczenie tam i pytanie o rzeczy podstawowe mogłoby spowodowć pewien, że tak brzydko powiem "śmietnik" na bądż co bądż profesionalnym forum. Tu można zacząć z grupą od początku i ew. z trudniejszymi rzeczami póść tam i oczywiście przynieść odpowiedż z powrotem - na to forum. Co innego jak już się trochę umie ale póki co proponuję zostać tutaj. Poza tym jest tu juz pewna społecznosć; społeczność bardzo zróżnicowana zaawansowaniem i pytania o rzeczy proste nie dziwią i nie są nienaturalne.
piotrek Napisano 10 Styczeń 2007 Napisano 10 Styczeń 2007 no to hopy mam taką propozycje aby rzucac jeden problem na tydzień Dobra, to lecimy :) Kto rzuca pomysłem? :D
SYmek Napisano 10 Styczeń 2007 Napisano 10 Styczeń 2007 Czesc Panowie, bardzo milo widziec tutaj zainteresowanie Houdinim. Ze swej strony moge powiedziec, ze jesli tylko bede potrafil, chetnie wezme udzial w dyskusach tutaj czy na forum3d.pl. Na forum3d jest teraz 6 postow miesiecznie -- wiec nie jest tak zle, he he.... no nie jest to szczyt ruchliwosci, ale bywalo gorzej... padaja tez proste pytania, wiec nie ma co sie krepowac. Na pewno warto zaczac od tutoriali, ktore zostaly juz tu wspomniane (3dbuzz.com) + czytac helpa! Sami zobaczycie, ze system przykladow do kazdego operatora (!) jest swietnym narzedziem nauki - w kazdym razie na poczatku. Inna fajna sprawa jest to, za kazda scena jest mini-podrecznikiem, nalezy wiec sciagac, studiowac i zachowywac na dysku wszelki HIPy jakie znajdziecie w sieci. Moja rada: segregujecie je, bo powyzej 100 przestaje to miec sens. Houdini lubi Linux! oraz tylko i wylacznie NVidia - na kartach ATI dziala wylaczenie w software mode - chyba poza kartami FIRE, ktore wyjatkowo trawi. Kazda wiedza o Unix bedzie bardzo przydatna. Ten program zyje skryptami, trikami i nawykami ze swiata POSIXow. Mam nadzieje, ze sie szybko wkrecicie. Houdini uzaleznia. Powodzenia! SYmek.
max_1989 Napisano 10 Styczeń 2007 Napisano 10 Styczeń 2007 Koniec rozmyslania, czas działania :) zapraszam do aktywnego uczestniczenia w wątku :) http://max3d.pl/forum/showthread.php?p=487251&posted=1#post487251
masater Napisano 10 Styczeń 2007 Napisano 10 Styczeń 2007 hmm, a ja używam houdiniego na linuxie, na ati, i nie mam większych problemów
SYmek Napisano 10 Styczeń 2007 Napisano 10 Styczeń 2007 Liczymy symku na twoją pomoc :) oj, cos czuje ze nie bedzie potrzebna! Ja tam sie na speca nie czuje. ptakun wie wiecej... ;) SY. PS ... rzecz jasna jestem do dyspozycji. Szczegolnie na forum3d ;)
Rekomendowane odpowiedzi