danx Napisano 9 Styczeń 2007 Napisano 9 Styczeń 2007 Witam Jestem w trakcie wizualizacji domku jednorodzinnego. Generalnie wszystko ok, ale nie moge uzyskać efektu odblasku na szybach i dachówce. W próbkach materiały wyglądają pięknie, gdy nanosze je na obiekty wscenie i renderuje to kolor właście dobry, ale tracę właśnie tą połyskliwośc, którą widać w oknie próbek. Materiały to brass i grass vraymtl.(bez zmiany ustawień) Światłow to vraysun , pbounnces :irradiance map, sbounces: light cache AA : cook variable, caustics wyłączone. Będe wdzięczny za pomoc. Pozdraiwam
lukasz3d Napisano 9 Styczeń 2007 Napisano 9 Styczeń 2007 a dajesz reflect?:)przesun paseczek troszke w dol-mozesz dac nawet do polowy i ocen efekt. A parametr refl.glossines najlepiej kolo jedynki(lepiej dac nieco mniej niz jedeen dla szyby bo jedynka da efekt calkowitego lustra) pozdro
danx Napisano 9 Styczeń 2007 Autor Napisano 9 Styczeń 2007 Zastosowałem wskazówki, ale nie bardzo się zmieniło. Na szybie mam materiał egzVrayGlass. Po zrenderowaniu szybę mam czarną , a połysku charakterystycznego dla materiału szkła zero.
blood_brother Napisano 9 Styczeń 2007 Napisano 9 Styczeń 2007 A czy w tych szybach ma się co odbijać? Ewentualnie zmień kolor tła. Nawiasem mówiąc to nie ten dział.
danx Napisano 9 Styczeń 2007 Autor Napisano 9 Styczeń 2007 Generalnie nie musi się nic odbijąć. Za szybą firanka. Jak renderuje, to wygląda, tak , jakby szyby nie było. P.S. W którym dziale zadawać tego typu pytania?
lukasz3d Napisano 9 Styczeń 2007 Napisano 9 Styczeń 2007 rzeczywiscie zmien bo mederator Cie doprowadzi do porzadku-ja daje tak jak wspomnaialem wczesniej parametry ale jako material szkla ustawiam na vraymtl-nie kombinuje z egzvrayglas-sprawdz moze czy ma sie co odbijac
blood_brother Napisano 9 Styczeń 2007 Napisano 9 Styczeń 2007 To może pokaż render, coby jasne było o co chodzi. Texturing. Albo rendering jak już ktoś to zrobił.
blood_brother Napisano 10 Styczeń 2007 Napisano 10 Styczeń 2007 W takim razie prawie na pewno po prostu nie ma co sie w tym oknie odbijac. Zapewne masz ustawione czarne tło sceny, które sie odbija i dlatego jest czarno. Zmien tlo lub wstaw jakas mape odbic w materiale i powinno dzialac.
danx Napisano 10 Styczeń 2007 Autor Napisano 10 Styczeń 2007 Dzięki. Pomogło. Wstawiłem tło z nbiebem i szybka przestała być czarna. Jeszcze raz dzięki Pozdrwaiwam
Rekomendowane odpowiedzi