Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam.

jestem raczej poczatkujacy w aspekcie animacji w 3ds max9 (ruch kamery i podobne sprawy raczej mam opanowane). nie znalazlem na forum odp. na moje pytanko.

chce stworzyc animacje, w ktorej beda widoczne wszystkie efekty, np. gizmo z fire effectem, czasteczki (np. dym), przezroczysta woda, poprostu render jak z F9 tylko w formie animacji. gdy robie Animation>Make Previev program tworzy ta animke z golymi obiektami bez powyzszych efektow.

napewno powiecie ze tak sie tego nie robi. mam nadzieje ze ktos poda mi w miare uniwersalna instrukcje jak zrobic animke aby to wszystko bylo widoczne. na forum cos przeczytalem o "RAM playerze" (mam nadzieje ze dobrze zapamietalem) - sluzy to do robienia animacji z pojedynczych plikow np. jpg? gdzie to jest w programie? na tym by to polegalo? na wyrenderowaniu pojedynczo wszystkich klatek i sklejeniu ich do 'kupy' w tym programiku ? (tylko gdzie sie takie seryjne renderki robi :)

pozdrawiam.

• Odpowiedzi 4
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Napisano

rendering/render --> common / common parametrs zmen z single (pojedynczej klatki) na active time segment badz tez range i na dole masz render output tam gdzie chcesz to zapisac (w formie jpeg badz avi etc) co do juz wyrenderowanej animacji np w formacie png czy jpg mozesz to zlozyc w ram playerze - rendering / ram player i open ...

pozdrawiam

Napisano

W zakładce Rendering, masz coś takiego jak Batch Render.

Umożliwia to nagranie animacji w formie wieloklatkowej.

Najpierw klikasz Add, następnie zaznaczasz Override Preset gdzie wybierasz sobie długość animacji w klatkach jak i rozmiar renderu.

Później klikasz w przycisk obok Output Path i wybierasz nazwę dla swojej animacji oraz format. Masz tam jeszcze kilka opcji, ale najważniejsze omówiłem.

Pozdrawiam