RobWan Napisano 14 Styczeń 2007 Napisano 14 Styczeń 2007 Witam. Jak zaznaczyć tylko krawędzie będące rzeczywistymi krawędziami obiektu? Np. przy walcu tylko krawędzie tworzące okrąg bez tych tworzących zamknięcie walca? To był tylko przykład o jakie krawędzie chodzi. Ja mam skomplikowany kształt (kałuża farby) i nie zrobię tego tak łatwo jak przy walcu. Proszę o pomoc. Robert
piotrek Napisano 14 Styczeń 2007 Napisano 14 Styczeń 2007 Nie bardzo wiem o co chodzi. Pokaż screena z krawędziami, które chcesz aznaczyć.
RobWan Napisano 14 Styczeń 2007 Autor Napisano 14 Styczeń 2007 Jak szybko zanaczyć krawędzie? Albo jak szybko odznaczyć te w środku? Robert
Hynol Napisano 14 Styczeń 2007 Napisano 14 Styczeń 2007 Zmień obiekt na editable poly - nie będziesz miał problemów z niewidocznymi krawędziami - będzie łatwo zaznaczać. Poza tym będziesz mógł zaznaczać krawędzie po ringu i loopie.
bloo1010 Napisano 15 Styczeń 2007 Napisano 15 Styczeń 2007 Myśle że najprościej jest przekonwertować na editable poly no i potem dać zaznaczanie BORDER i poprostu zaznaczyć te krawędzie. Niewiem czy o to ci chodziło. Pozdro
Hynol Napisano 15 Styczeń 2007 Napisano 15 Styczeń 2007 Borderem tego nie zaznaczy bo to nie są otwarte krawędzie.
bloo1010 Napisano 15 Styczeń 2007 Napisano 15 Styczeń 2007 No może sie myle. No to można też zaznaczyć ze dwie krawędzie z tych co chcesz zaznaczyć tylko nie tak blisko tylko dalej od siebie noi dać LOOP. Mogę się dalej mylić heheh :) PZDR
Cyrek Napisano 16 Styczeń 2007 Napisano 16 Styczeń 2007 Przerzucić w EdPoly, zaznaczyć górną płaszczyznę, a następnie kliknąć na ikonie krawędzi (edge, nie border) po prawej stronie nad narzędziami edycji obiektów typu poly (te czerwone ikonki :P), trzymając jednocześnie wciśnięty shift - MAX zaznaczy zewnętrzne krawędzie selekcji polygonów. Jeśli naciśniemy control, to zaznaczeniu ulegną wszystkie krawędzie należące do wybranych płaszczyzn. Pozdrawiam.
RobWan Napisano 16 Styczeń 2007 Autor Napisano 16 Styczeń 2007 Dziękuję wszystkim z pomoc. W Poly rzeczywiście nie problem zaznaczyć. Robert
Rekomendowane odpowiedzi