Napisano 16 Styczeń 200718 l a więc mam wóz taki jak widac... program Maya 7.01 i chce zrobić animacje jak wóz będzie jechał... kiedys miałem tutorial do tego jaki skrypt napisac, by było to możliwe... jeśli ktos może pomóc lub podać link do tutka(tutorial)... z góry dzięki!
Napisano 16 Styczeń 200718 l Jeśli nie będzie skręcał, prosto można to zrobić sterując obrotem koła względem położenia wózka. Obrót wokól osi koła będzie się wyrażał wzorem: kolo.rx = (wozek.tx / 2*PI*R) * 360; w MEL'u jakoś tak to powinno wyglądać. obrót koła o dany kąt to iloraz przesunięcia wózka i 360 przez obwód koła PI = 3,1415926... R - promień koła. Możesz go zmierzyć w Maya używając Distance Tool. Wzór powinien działać, gdy początkowo wózek.tx = 0; Jeśłi jest w innym miejscy, wyzeruj jego transformacje.
Napisano 16 Styczeń 200718 l Autor spróbuje to jakoś rozgryść... choć przyznaje ze musze sie nauczyc podstaw skryptu w maya... dzięki, postaram się coś zrobić i dam znać jakie efekty... pozdro!
Napisano 16 Styczeń 200718 l Tutaj masz pliczek. Przeanalizuj go. Zaznacz kólka i zwróć uwagę na równanie, które tam napisałem. Aby wszystko działało, przy przemieszczaniu wózka należy przesuwać nurbsCircle'a, a nie wózek.
Napisano 16 Styczeń 200718 l Autor bajera!!! wielkie dzięki... browara wirtualnego masz za to.. ;) pozdrawiam!
Napisano 17 Styczeń 200718 l Autor Piotrek nie chce ci głowy zawracać, ale czy możesz mi polecić jakiegoć tutka?? materiał do poczytania o animacji dla początkujących w maya... np. postaci... zrobiłem juz szkielet -wiem jak sie to robi, a co dalej...??? z góry dziękuje!
Napisano 18 Styczeń 200718 l Nie znam zbyt wielu tutków - poszukaj w dziale Maya jest wątek przyklejony z tutorialami. Może tam znajdziesz coś ciekawego. Oczywiście polecam także dokumentację Maya - pozycja obowiązkowa