RobWan Napisano 16 Styczeń 2007 Napisano 16 Styczeń 2007 Witam. Gdzie można obserwować długość rysowanej linii? Bo w okienkach na dole to tylko pozycja względem układu współrzędnych. A mi wystarczyło by też współrzędne ale względem ostatniego końca linii. Robert
Xol Napisano 16 Styczeń 2007 Napisano 16 Styczeń 2007 jak naciśniesz ten mały celowniczek obok miejsca gdzie wyświetlane są współrzędne to przejdziesz do trybu "absolute mode transform type-in" jeśli o to chodzi :) pozdrawiam
RobWan Napisano 16 Styczeń 2007 Autor Napisano 16 Styczeń 2007 Nie, nie. To służy do modyfikacji już narysowanych obiektów. Cały czas pokazuje względem GUS niezależnie czy wciśnięty czy nie. Robert
Shogun 3D Napisano 16 Styczeń 2007 Napisano 16 Styczeń 2007 Nie znam w maxie takiej opcji przy rysowaniu, natomiast po to można taką linię edytować, by nadać jej potem pożądaną długość.
RobWan Napisano 16 Styczeń 2007 Autor Napisano 16 Styczeń 2007 Mam do narysowania taki oto blat http://www.robwan.webpark.pl/blat.gif Jak sobie poradzić skoro nie mogę narysować linii od zadanej długości? Muszę od razu w trzech wymiarach rysować, wolałbym wytłoczyć z 2D. Robert
Shogun 3D Napisano 16 Styczeń 2007 Napisano 16 Styczeń 2007 Oj, masz problemy... Robisz boxa 70/152, zamieniasz na poly. Dalej wytłaczasz węższą ściankę o 60 cm, osiągając blat o dł. 212 cm. Z powstałego przecięcia wytłaczasz kolejne 40 cm uzyskując kształt litery L o nóżce 40 cm. Potem likwidujesz linie przecięcia blatu i kilkakrotnie nakładasz chamfer na pionowy narożnik po wewnętrznej blatu, uzyskując śliczne zaokrąglenie... To jest jedna z 4 metod, jakie mi od ręki przyszły do głowy. Max jest programem, który wymaga myślenia przestrzennego i konstruktywnego.
RobWan Napisano 17 Styczeń 2007 Autor Napisano 17 Styczeń 2007 Tego się bałem. Podchodzisz do tego od strony plastycznej a ja chcę od strony technicznej. Wiem, że od tego jest AC i wiem, że można to narysować tak jak napisałeś. CHAMFER też jest kiepskie technicznie do robienia łuków. I nieraz zaskakuje mnie. Np. taki box z kwadratową dziurą http://tiny.pl/wfks Spróbuj CHAMFER-em zrobić dużą fazę na tych 4 zaznaczonych krawędziach. Muszę się pozbyć nawyków z 3dstudia dosowego. Te wszystkie niedogodności są do obejścia dlatego pytam starych wyjadaczy, którzy kiedyś powiedzieli mi o urzywaniu klawisza "I" gdy rysuję np. box większy od ekranu. Robert
Shogun 3D Napisano 17 Styczeń 2007 Napisano 17 Styczeń 2007 Nie, to nie tak, niezaleznie od tego, jak bardzo artystyczny wyraz ma bryła, jaką tworzę, cały czas postrzegam ją stricte technicznie. A tu masz chmferem zrobioną śliczną fazę, gładziutkie kółeczko, wzystko od ręki i na oko. Tak się składa, że Jakkolwiek wyjadaczem nie jestem, to pojęcie o maxie mam, bo pracuję w nim już 2 i pół roku. I prosze Cię, nie lekceważ otrzymywanych rad, bo jakkolwiek niewykluczone, ze jest jakies narzedzie które pozwala mierzyć linie, a ja go nie znam, to zarazem wiem, jak taki blat zrobić szybciej niz Ty napisaleś posta z pytaniem. A w końcu chyba o to Ci chodzi, by byc w stanie taki blat zrobić?
Bacry Napisano 17 Styczeń 2007 Napisano 17 Styczeń 2007 ale takie proste kształty zawsze można zrobić na splajnach i extrudować. a w splajnach masz oprócz chemfera też filet, który robi piękne łuki.
RobWan Napisano 17 Styczeń 2007 Autor Napisano 17 Styczeń 2007 I prosze Cię, nie lekceważ otrzymywanych rad? Jeżeli tak to odebrałeś to przepraszam. Nie było moim to celem. Czy za pomocą skryptu jest możliwe wyświetlanie współrzędnych vertexów rysowanej linii względem vertexa poprzedzającego? Robert Z ostatniej chwili. Bez snapu pokazuje w oknie na dole to co chciałem (DeltaX:.....). Tylko dlaczego bez snapu?
Shogun 3D Napisano 17 Styczeń 2007 Napisano 17 Styczeń 2007 Tak, wiem, że skryptowo jest to możliwe, ale algorytmu Ci nie podam, bo akurat na języku skryptowym się nie znam.
Rekomendowane odpowiedzi