Axi0maT Napisano 23 Styczeń 2007 Napisano 23 Styczeń 2007 Mam problem z materialami. Oto krotki przyklad. Postepuje zgodnie z tutorialem. Ma to on jednak do siebie ze zawsze na wstepie wczytuje sie jakies okreslone modele ktore sa juz przygotowane do obrobki. Pierwszy przyklad wprost z Tutoriala to Tutorial Rendering -> Using mental ray Shaders and Materials -> Using the Dielectric Material Shader. Postepuje zgodnie z tutorialem - wszystko dziala super i jest ok. Potem tworze sobie swoja wlasna nowa scene na ktorej umieszczam box'a. Teraz nadaje material - w tym celu otwieram Material Editor a stamtad przechodze do Material/Map Browser skad powinienem wybrac "mental ray". Niestety nie ma go tam. moge co prawda pokazac niekompatybilne materialy (i tam juz jest mental ray). Wybranie takiego materialu i przypisanie do modelu oczywiscie nic nie daje. Co zrobic aby moc uczynic ten szescian przezroczystym? Jakby tego bylo malo, uzywam oswietlenia rozproszonego (Skylight). Wszystko dziala ok, ale jak wstawiam skylight w pliku z tutoriala w ktorym opisywana jest przezroczystosc (patrz opis powyzej), to uzywanie tego oswietlenia nie przynosi zadnego rezultatu (zapadaja egipskie ciemnosci). Uzycie swiatla kierunkowego przynosi struge swiatla, ale ten skylight i tak nie dziala. Jesli ktos moze to prosze o pomoc w rozwiazaniu tego prostego problemu (tak przynajmniej mi sie wydaje, ze jest zalezne od jakiejs jednej opcji) Uzywam 3D Studio Max 7
piksar Napisano 23 Styczeń 2007 Napisano 23 Styczeń 2007 a masz mentala ustawionego jako default renderer ?
Axi0maT Napisano 23 Styczeń 2007 Autor Napisano 23 Styczeń 2007 Niebardzo wiem o co chodzi. Moze jakas mala podpowiedz, gdzie tego wogole szukac i gdzie przestawic?
NV Napisano 23 Styczeń 2007 Napisano 23 Styczeń 2007 Mam nadzieję że cie dobrze zrozumiałem ... Kliknij na zakładkę Rendering >> potem Render... >>>Wyświetli ci się okienko bierzesz Common Dajesz myszka na sam dół Klikasz zakładkę Assign Renderer i wybierasz Mental Ray. Mam nadzieję , ze o to chi chodzi... Pozdrawiam.
Axi0maT Napisano 6 Luty 2007 Autor Napisano 6 Luty 2007 Zgadza sie, o to chodzilo, Wielkie dzieki. I teraz druga czesc pytania: dlaczego teraz nie moge uzywac swiatel rozporoszonych (np. Skylight). Stawiam takie swiatlo i zapada ciemnosc. Przed wlaczeniem tej opcji Mental Ray w Assign Renderer, dawalo to swietne oswietlenie sceny. Teraz moge juz oswietlac tylko kierunkowymi :( Cos jeszcze musze zmienic?
Rekomendowane odpowiedzi