Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

witajcie. mam mało czasu dlatego piszę. proszę was serdecznie o pomoc.

muszę zrobić napisy takie jak są na początku w star wars. problem w tym, że jakoś nie mogę zaimportować ich zrobionych w illustratorze chociaż niby powinien importować. pisze mi, że line in exceeds (przewyzsza) 255 characters. nie mogę dojść co muszę zmienić i gdzie żeby napisy weszły oraz grafika z nich zrobiona w illustratorze. bardzo proszę o pomoc, bo pisać w 3d maxie odpada- mają być jakieś ramki itp.

mam 3d max 6.

z góry dziękuję.

• Odpowiedzi 19
  • Wyświetleń 2,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Czy prócz maxa masz jakieś oprogramowanie do compositingu?

Takich rzeczy raczej nie warto robić w 3dsmaxie.

Przydałby się np. After Effects lub Combustion lub podobne...

Napisano
  • Autor

niestety mam jedynie jeszcze flasha a programów do animacji. kiedyś udało mi się ładnie zrobić takie lecące pochylone napisy w 3d max ale wtedy pisałem w 3d maxie tekst teraz muszę zaimportować go w postaci wektorów illustratora. jeśli to się uda to pójdzie może ok. jak to mogę zrobić skoro mi pisze to co pisałem?

wgrałem ten program combustion- ale jak tu dać napisy pod kątem?

mógłby ktoś napisać czemu nie chce mi się zaimportować plik do 3d max studia? bardzo ważne dla mnie....

Napisano
  • Autor

zrobiłem juz w combustion ale jest inny problem. nie wiem jak wygenerować filmu avi lub mpeg z tego programu. zrobił on mi pliki o rozszerzeniu tga i co mi z tego.

Napisano

Teraz weź prosty programik do montażu, np. VirtualDub (darmowy, wpisz w google, to wyskoczy strona, skąd mozna ściągnąć) i tam zaimportuj sekwencję plików TGA i wyrenderuj, ustawiając wcześniej odpowiednią metodę kompresji.

Napisano
  • Autor

ok. ale jest jeszcze jeden problem. ten program robi jak widzę jedną albo i mniej klatkę na sekundę.... czy może tu robić także 25 klatek na sekundę? bo szukam i znaleźć nie mogę.

Napisano
  • Autor

to było ale i tak zapisał w 49 klatkach. jeszcze jedna dziwna sprawa- nie ma opcji żeby zapisywać ten projekt co jakiś czas bo jak coś się zepsuje to wszystko od nowa. save as nieaktywne moze dlatego ze to demo.... . dlatego wolałem zrobić to w 3d max chociaż on by strasznie długo to konwertował....

Napisano
  • Autor

zatem pytanie to samo. jak zaimportować coś z ilustratora .... musze to zrobić w 3d max bo demo tego programu jak się robi rendering zostawia czerwony krzyżyk na środku ekranu... :(

Napisano
zatem pytanie to samo. jak zaimportować coś z ilustratora .... musze to zrobić w 3d max bo demo tego programu jak się robi rendering zostawia czerwony krzyżyk na środku ekranu... :(

moze sproboj rozbic text na krzywe w AI i potem albo zapisz jako najniższą wersję .AI jaką możesz i sproboj zaimportować plik do maxa albo sproboj wyexportowac z ilustratora jkao plik .dwg lub dxf i ten sproboj zaimportowac do maxa .. moze sie uda

Napisano
  • Autor

jesteś boba genialny. udało sie z dwg. ale mam inny zapewne bardzo

błachy problem jednak dla mnie ogromny- kiedy chce sobie choćby podgląd zrobić i wyrenderować kilka klatek pisze mi przed renderingiem że nie mam assigned file- i wychodzi czarne tło i nic poza tym. co trzeba zrobić, żeby były napisy które ja widzę i w klipie renderowanym? poza tym jak importuje te napisy to nie mają wypełnienia podobnie jak napisy zrobione przeze mnie w 3d maxie. wybacz ale jestem w tym programie drugi raz w życiu...

Napisano
  • Autor

zatem jak wypełnić obiekty- tekst napisany w 3d max? bo widzę tylko obwiednie a jak renderuje nic nie widzę.... :(

Napisano
zatem jak wypełnić obiekty- tekst napisany w 3d max? bo widzę tylko obwiednie a jak renderuje nic nie widzę.... :(

moze naloz modyfikator extrude?

sprawdz czy splajny sa pozamykane? maja polaczone wierzcholki itd?

Napisano
  • Autor

zebym jeszcze wiedział o czym piszesz...

szkoda, ze nie udaje się dobrze importować. niektóre jakoś importuje inne nie.

Napisano

konklon: zmien nazwe watku i zapoznaj sie z REGULAMINEM FORUM oraz zasadami dzialu w którym stworzyles watek.

Aby dokonac zmiany nazwy watku nalezy wyedytowac pierwszego posta i tam dokonac odpowiednich zmian.

Temat powinien jednoznacznie określać istotę problemu. Ni piszemy: proste pytanie tylko czego problem dotyczy!

W przypadku braku jakiejkolwiek reakcji watek zostanie usuniety.

Napisano

konklon: słuchaj Piotrka

potrzebujesz programik do postprodukcji, robienie tego w maxie jest jak wybieranie podróży przez pół europy autokarem miast samolotem // oczywiście pod względem praktycznym

jak Piotrek powiedział: after effects; combustiona nie miałem okazyji obadać, ale w afterku się takie rzeczy od kopa robi

Napisano

konklon, jak już robisz to w maxie, to przed ewzystkim zamień napis na editable poly (prawym klawiszem klikasz na obiekcie/wyskakuje menu podręczne/convert to/editable poly), następnie w opcjach renderingu ustawiasz gdzie chcesz to zapisać, oraz ustawiasz, ze chcesz wyrenderować nie single frame, tylko all, lub od klatki x do y.

Napisano

jak masz corela to mozesz z niego wyeksportowac wektory jako format illustratora lub tez z normalnego illustratora zapisac w formacie dla illustrator wersja 6 ... wyzszych wersji mi nie wczytywalo a takto bardzo ladnie mi wszystko wskakuje ;) pozdrawiam