Skocz do zawartości

Kilka pytań odnośnie Wingsa3d - problem ze skrótami kl.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, od jakiegoś czasu zabrałem sie za ten program i mam kilka małych pytań.

1. W jaki sposób mogę usunąć poligon tak żeby została "dziura" w siatce?

2. Czy mogę zacząć modelowanie od plejna?

3 Czy jest jakiś sposób na zaznaczenie bordera? czy do tego używać loopa

Pytań być może jeszcze przybędzie, dzięki za ewentualne odpowiedzi. :)

Edit:

Na pytanie 1 sam znalazłem odpowiedź (Callapse można użyć)

Mam jeszcze jedno pytanie, czy można jakoś włączyć widok w którym bryła stanie się trochę przeźroczysta a jednocześnie będzie można na niej wygodnie pracować? (nie chodzi mi tutaj o samą siatkę)

Edit2:

Jednak dalej nie wiem czy można usunąć face'y tak by pozostawić dziurę..

• Odpowiedzi 6
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

A co z tym półprzeźroczystym widokiem? Coś jak Alt + X w maxie, można coś takiego włączyć w wingsie?

Chodzi o to że na siatce się niewygodnie pracuje a na bryle nie widać co jest z tyłu i można coś przez przypadek zaznaczyć..

Napisano

mozna zrobić półprzezroczysty widok w wingsie. Wystarczy w oknie outliner kliknać PPM na materiale "default" >> edit material >> zmniejszyc opacity do 0,5.

Do poprzednich pytań:

1. Dziury zrobic nie mozna,musi byc bryła zamknięta. Można pokombinować z "bridge" albo "Intrude"

2. Można zacząć od plane. Wystarczy zrobic boxa i skasować wszystkie ścianki oprócz jednej

3. Przez "border" rozumiesz chyba krawędzie otwarte a tych nei ma praktycznie w wingsie, więc używamy do tego celu loopa

Napisano

dzięki za odpowiedzi, mam następujący problem - otóż nie zawsze działają mi skróty które mam przypisane, na przykład dodam nowy obiekt i nagle większość skrótów które sobie przypisałem nie działa, dlaczego tak się dzieje, czy jest na to jakaś rada?

Napisano

co do skrótów, może być jedno z następujących:

1. bug w programie (raczej to mało prawdopodobne)

2. musisz zapisać skróty dla każdego elementu osobno, np. jak jesteś w face mode i na przesuwanie przypiszesz skrót p, to w edgach vertexach i pod body nie będzie tego skrótu, musisz tam osobno zapisać.

3. może masz w windowsie ustawione dwie różne klawiatury, np. polską i niemiecką, i przez przypadek ci się przestawiło (przez co np. Z by się zamieniło miejscami z Y)

4. wcisnąłeś caps lock, przez co program ciągle myśli że chcesz użyć skrótu z shiftem

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności