Napisano 2 Luty 200718 l Witam, od jakiegoś czasu zabrałem sie za ten program i mam kilka małych pytań. 1. W jaki sposób mogę usunąć poligon tak żeby została "dziura" w siatce? 2. Czy mogę zacząć modelowanie od plejna? 3 Czy jest jakiś sposób na zaznaczenie bordera? czy do tego używać loopa Pytań być może jeszcze przybędzie, dzięki za ewentualne odpowiedzi. :) Edit: Na pytanie 1 sam znalazłem odpowiedź (Callapse można użyć) Mam jeszcze jedno pytanie, czy można jakoś włączyć widok w którym bryła stanie się trochę przeźroczysta a jednocześnie będzie można na niej wygodnie pracować? (nie chodzi mi tutaj o samą siatkę) Edit2: Jednak dalej nie wiem czy można usunąć face'y tak by pozostawić dziurę..
Napisano 2 Luty 200718 l Nie można zacząć od plane i z tego samego powodu nie można zrobić dziury w siatce
Napisano 3 Luty 200718 l Autor A co z tym półprzeźroczystym widokiem? Coś jak Alt + X w maxie, można coś takiego włączyć w wingsie? Chodzi o to że na siatce się niewygodnie pracuje a na bryle nie widać co jest z tyłu i można coś przez przypadek zaznaczyć..
Napisano 3 Luty 200718 l hmm view->wireframe i najwyżej możesz mieć [chyba] to co jest w opcjach view ,czyli np. show backfaces...
Napisano 4 Luty 200718 l mozna zrobić półprzezroczysty widok w wingsie. Wystarczy w oknie outliner kliknać PPM na materiale "default" >> edit material >> zmniejszyc opacity do 0,5. Do poprzednich pytań: 1. Dziury zrobic nie mozna,musi byc bryła zamknięta. Można pokombinować z "bridge" albo "Intrude" 2. Można zacząć od plane. Wystarczy zrobic boxa i skasować wszystkie ścianki oprócz jednej 3. Przez "border" rozumiesz chyba krawędzie otwarte a tych nei ma praktycznie w wingsie, więc używamy do tego celu loopa
Napisano 7 Luty 200718 l Autor dzięki za odpowiedzi, mam następujący problem - otóż nie zawsze działają mi skróty które mam przypisane, na przykład dodam nowy obiekt i nagle większość skrótów które sobie przypisałem nie działa, dlaczego tak się dzieje, czy jest na to jakaś rada?
Napisano 10 Luty 200718 l co do skrótów, może być jedno z następujących: 1. bug w programie (raczej to mało prawdopodobne) 2. musisz zapisać skróty dla każdego elementu osobno, np. jak jesteś w face mode i na przesuwanie przypiszesz skrót p, to w edgach vertexach i pod body nie będzie tego skrótu, musisz tam osobno zapisać. 3. może masz w windowsie ustawione dwie różne klawiatury, np. polską i niemiecką, i przez przypadek ci się przestawiło (przez co np. Z by się zamieniło miejscami z Y) 4. wcisnąłeś caps lock, przez co program ciągle myśli że chcesz użyć skrótu z shiftem