Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

witam, mam mały problem mianowicie ustawiam scene w maxie i renderuje w v rayu i w pierwszej fazie renderu ukazuje sie cos takiego po czym zaczyna w drugiej fazie zamazywac wszystko na czarno, ponadto w okienku v ray message pokazuje sie komunikat warning:"material returned overbright or invalid color"

oto screny.

wszystkie materiały sa v rayowskie, standardowe ustawienia IC LC

• Odpowiedzi 11
  • Wyświetleń 2,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Litości, a może byś chociaż poczekał do końca renderingu... To wtedy jak pasek rendering progress dojdzie do końca i okienko rendering straci się z ekranu...

Napisano

Jakich używasz materiałów (czy aby czasem nie standardowych?), jakie masz światła w scenie, której wersji VRay'a używasz, na jakich dokładnie ustawieniach, czy wyłączyłeś w 'zakładce' global switches ustawień renderera pozycję 'default lights'? Jeśli chcesz konkretnej odpowiedzi, sam podaj konkrety;) Pozdr!

Napisano
  • Autor

uzywam materiałów v ray mtl wersja 1,5 RC2 w global switches wyłączyłem 'default lights' a w scenie mam 1 swiatło direct i 3 swiatła v ray plane. Wczesniej przy rozdziałce 800x600 renderowało sie dobrze a przy ustawieniach 1600x 1300 wychodzi czarny obraz, kamera nie jest zasłonieta, ustawienia to IC LC na camull room, QMC sampler 0,9/0,005

IR medium i LC 800/0,002

Napisano

A mnie się wydaje, że wtedy się glossy liczy POCZEKAJ DO KOŃCA !

Jak skończył renderować i jest ciemno, to pokaż jak scena wygląda, ustawienia rendera i finalny render ofc

Napisano

jurop3: zmien nazwe watku i zapoznaj sie z REGULAMINEM FORUM oraz zasadami dzialu w którym stworzyles watek.

Aby dokonac zmiany nazwy watku nalezy wyedytowac pierwszego posta i tam dokonac odpowiednich zmian.

Temat powinien zawierać ściśle sprecyzowane pytanie dotyczące poruszanego problemu!

W przypadku braku jakiejkolwiek reakcji watek zostanie usuniety.

Napisano
  • Autor

Problem Widac Na Pierszym Załączniku W Pierwszym Poscie, Pierwsza Faza Czyli Building Light Cache Wszystko Jest Ok, Problem Pojawia Się W Drugiej Fazie Czyli W Prepass 1 Of 3 I Pojawia Sie Czarny Obraz I Czarny Render. W Okienku V Ray Message Pojawia Sie Warning Material Returned Overbright Or Invalid. Najlepsze Jest To Ze Raz Sie Renderuje Dobrze A Raz Zle. Wszystkie Materiały Sa V Rayowskie A Swiatła Nie Mają Kolorów Po 255

Napisano

jurop3 --> Skoro pojawia się dopiero w 1 prepassie, to zostaw to do końca;) Niech przeleci wszystkie prepass'y i niech wyrenderuje całość;)

Napisano

Powiem wam że kliknięcie ShowDirectLight w opcjach IRmapy radykalnie poprawia jasność obrazu ;)