jurop3 Napisano 2 Luty 2007 Napisano 2 Luty 2007 witam, mam mały problem mianowicie ustawiam scene w maxie i renderuje w v rayu i w pierwszej fazie renderu ukazuje sie cos takiego po czym zaczyna w drugiej fazie zamazywac wszystko na czarno, ponadto w okienku v ray message pokazuje sie komunikat warning:"material returned overbright or invalid color" oto screny. wszystkie materiały sa v rayowskie, standardowe ustawienia IC LC
streaker Napisano 2 Luty 2007 Napisano 2 Luty 2007 Litości, a może byś chociaż poczekał do końca renderingu... To wtedy jak pasek rendering progress dojdzie do końca i okienko rendering straci się z ekranu...
jurop3 Napisano 2 Luty 2007 Autor Napisano 2 Luty 2007 tyle ze renderuje sie bardzo ciemno... czyli tak jakby nie było swiatła
Touch Napisano 2 Luty 2007 Napisano 2 Luty 2007 Jakich używasz materiałów (czy aby czasem nie standardowych?), jakie masz światła w scenie, której wersji VRay'a używasz, na jakich dokładnie ustawieniach, czy wyłączyłeś w 'zakładce' global switches ustawień renderera pozycję 'default lights'? Jeśli chcesz konkretnej odpowiedzi, sam podaj konkrety;) Pozdr!
jurop3 Napisano 2 Luty 2007 Autor Napisano 2 Luty 2007 uzywam materiałów v ray mtl wersja 1,5 RC2 w global switches wyłączyłem 'default lights' a w scenie mam 1 swiatło direct i 3 swiatła v ray plane. Wczesniej przy rozdziałce 800x600 renderowało sie dobrze a przy ustawieniach 1600x 1300 wychodzi czarny obraz, kamera nie jest zasłonieta, ustawienia to IC LC na camull room, QMC sampler 0,9/0,005 IR medium i LC 800/0,002
streaker Napisano 3 Luty 2007 Napisano 3 Luty 2007 A mnie się wydaje, że wtedy się glossy liczy POCZEKAJ DO KOŃCA ! Jak skończył renderować i jest ciemno, to pokaż jak scena wygląda, ustawienia rendera i finalny render ofc
tweety Napisano 3 Luty 2007 Napisano 3 Luty 2007 jurop3: zmien nazwe watku i zapoznaj sie z REGULAMINEM FORUM oraz zasadami dzialu w którym stworzyles watek. Aby dokonac zmiany nazwy watku nalezy wyedytowac pierwszego posta i tam dokonac odpowiednich zmian. Temat powinien zawierać ściśle sprecyzowane pytanie dotyczące poruszanego problemu! W przypadku braku jakiejkolwiek reakcji watek zostanie usuniety.
jurop3 Napisano 3 Luty 2007 Autor Napisano 3 Luty 2007 Problem Widac Na Pierszym Załączniku W Pierwszym Poscie, Pierwsza Faza Czyli Building Light Cache Wszystko Jest Ok, Problem Pojawia Się W Drugiej Fazie Czyli W Prepass 1 Of 3 I Pojawia Sie Czarny Obraz I Czarny Render. W Okienku V Ray Message Pojawia Sie Warning Material Returned Overbright Or Invalid. Najlepsze Jest To Ze Raz Sie Renderuje Dobrze A Raz Zle. Wszystkie Materiały Sa V Rayowskie A Swiatła Nie Mają Kolorów Po 255
streaker Napisano 3 Luty 2007 Napisano 3 Luty 2007 Wyślij mi scene na streaker.małpa w czerwonym.o2.pl
Touch Napisano 3 Luty 2007 Napisano 3 Luty 2007 jurop3 --> Skoro pojawia się dopiero w 1 prepassie, to zostaw to do końca;) Niech przeleci wszystkie prepass'y i niech wyrenderuje całość;)
Hynol Napisano 3 Luty 2007 Napisano 3 Luty 2007 Powiem wam że kliknięcie ShowDirectLight w opcjach IRmapy radykalnie poprawia jasność obrazu ;)
pioootras Napisano 4 Luty 2007 Napisano 4 Luty 2007 Spróbuj wyrenderować ten obrazek 1600x1200 a nie 1600x1300 :P
Rekomendowane odpowiedzi