Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam!

Ostatnio pozwoliłem sobie wykonać krótka animacja żołnierza. Jest to taki mały trening przed większą animacją z własnymi modelami i riggami oczywiście. Model wzięty ze strony http://www.animationapprentice.com/ Animacja nie ma żadnych wodo trysków, ale chciałem żebyście ją zobaczyli.

ANIMACJA *.wmv

Pozdrawiam!

• Odpowiedzi 10
  • Wyświetleń 1,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Swietny trening, widzę postęp ;)

W czasie 1 sekundy, dziwnie porusza z swoimi stopami, barki też są, praktycznie nie ruchome. Do poprawy.

Reszta kul :)

Napisano

Ogólnie mówiąc nieżle, ale jak wyżej za mało ruchu barkami (nie tylko w 1 sek.) w podczas chodu cały czas jedno ramie jest bardzie wysunięte do przodu (lewa noga - lewe ramie, prawa noga - prawe ramie), u ciebie tego nie ma. Moment podrywania nogi też wydaję się zbyt nagły, takie szarpnięcie nogą, całość powinna być bardziej płynna.

I ostatnia rzecz, że twój bohater chodzi na całych stopach, a nie na piętach.

pozdrówka

Napisano

animacja sie meijscami sypie i mysle ze wszedzie z tego samego powodu, ie podlaczyles kontrolerow palszczyzny IK :)

zajrzyj do opcji solver czy jakos tak, solver plane w IK i podlacz ja pod jakis obiekt... swobodny (jakiegos helpera crossa na przyklad) i rpzestanie Ci to latac :)

ale widac ze w dobrym keirunku to idzie :)

Napisano

no troszkę musisz krzywe poprawić i powinno być dużo lepiej bo mało płynnie jest narazie

ale ogólne wrażenie całkiem spoko

Napisano

Widać, że mocno na szybko robione. Przyznaj się lepiej ile czasu nad tym spędziłeś ;) Faktycznie przenoszenie ciężaru między nogami nie wyszło. Tak jak Master Kiełbaster napisał, że lepi się do podłogi to bardzo ładnie to ubrał w słowa. Dokładnie takie wrażenie sprawia ta postać. Jakby chciała zrobić krok, a stopy nie chciały się odrywać od podłoża.

No i uważaj na ten moment, gdy koleś podnosi rękę do góry.. złamałeś mu łokieć brutalu :)

Napisano

Hmm,

To ma być żołnierz komediowy? Jeśli tak to poza powyższym brak komentów.

Jeśli nie, to radzę obejżeć dodatki do filmu "Blackhawk Down". Najłatwiej dostępny materiał referencyjny prosto z Fortu Brag, gdzie szkoli się Delta Force.

Napisano
  • Autor

Witam! Witam!

Dziękuję za komentarze, po pierwsze sam się biczuję za to że zapomniałem o tych piętach. Co do stopek które tak długo trzymają się podłogi, to chciałem żeby on wolno szedł :) ale zamiast wolno wyszło dziwnie, momentu oderwania nie przemyślałem . Co do ciężaru i gibania się tych ramion to z tego ujęcia jakoś tego nie widać za bardzo, może wyrenderuje animacje z przodu, bo wtedy widać że przenosi ciężar ciała na nogi na nogę i gibają sie ramiona. Co do łokcia :-) troche sadyzmu nie zaszkodzi :-p. Ile robiłem, po odliczeniu obiadu i wstawania od kompa to dokładnie 8 godzin, czy dużo ?? szczerze nie ważne! Czy to żołnierz komediowy ? nie, raczej stylizowany ma być. Zamiast oglądania błazeństwa w postaci deltaforce, cenię specnaz z przed rozpadu zjednoczenia, oraz dobrą starą szkołę pułkownika Akadowicza. Wiadomo że ciężko o materiały z jego lekcjami bo wiadomo co tam jest ;-)

Jonasz_Real, streaker, vv3k70r, Master Kiełbaster, Kusanagi, Kris_R, Gordy, Piovab -> Dzięki za pomoc!

p.s.

Zamiast poprawiania tego po prostu zrobię coś nowego.

Pozdrawiam!