Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

wybaczcie lamerskie pytanie ale mam klopot z loftem. zadko uzywam tego narzedzia i nigdy nie mialem takiego problemu.

chodzi o to ze robie kolo zebate i loft tworzy mi plaszczyzny w niewlasciwych miejscach, probowalem przelaczac rozne opcje ale jakos nie moge trafic po omacku. Moze ktos wie jak to zmienic?

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 1,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

moge - jak tylko opanuje dolaczanie obrazkow :P (cos sie chyba na forum zmienilo - musze zalozyc konto na WP :( albo innym servie )

a problem juz rozwiazalem - okazalo sie ze zapomnialem zamknac spline-a - ale ze mnie gapa :P

dzieki za zainteresowanie

Napisano

Wiesz loftem to sie chyba nie da koła zebatego zrobić. Ja na twoim miejscu narysował bym kształt jednego zęba potem użył opcji arrey i skopiował bym go wilości mi potrzebneja potem extrudował.

Napisano
  • Autor

dla zainteresowanych

trybik z lofta wyglada tak

trybik.jpg

niestety obsluga brazila polega w moim przypadku na metodzie prob i bledow wiec render jest dosc \"dziki\"

;);););)

Napisano
  • Autor

dodam jeszcze ze moze faktycznie mozna to zrobic tak jak napisal sebfx, ale ja zrobilem tak ze najpierw narysowalem \"dziure\", potem obrocilem ja arrayem 5 razy, nastepnie narysowalem spline - \"ząbek\" czyli zewnetrzna krawedz, powielilem go wielokrotnie, po czym uzylem modyfikatora bend. (i wlasnie w tym splainie zapomnialem zweldowac koniec z poczatkiem)

a potem... potem juz tylko loft :D

Napisano
  • Autor

nie to nie ;P

tymczasem mam kolejny problem - wlasnie zwiazany z brasilem

nie wiem cdlaczego ale oswietlenie jest uzaleznione od ustawienia kamery (wzglednie niektore plaszczyzny po prostu sie nie renderuja - dodam ze nawet na wlaczonym force 2-sided)

i wogole jakis krzaczor wyskakuje w jednym z ujec

jak to naprawic?

Napisano
  • Autor

tu widac krzaczora - widoczny nad trybikiem na plytce ta biala,skosna kreska (ten cien tez jakis dziwny jest)

error3.jpg

a tu widac zmiane oswietlenia w porownaniu do poprzedniej sceny (dodam zeustawienie swiatel nie uleglo zmianie!)

error.jpg

a to jest scena:

error2.jpg

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności