leroo Napisano 10 Luty 2007 Napisano 10 Luty 2007 Witam! Mam problem. Zdarzyło mi się że nadpisałem pewien plik. Nie jest to rozszerzenie jakiegoś programu lecz save z gry. Czy jest możliwość przywrócenia tego poprzedniego pliku? Może znajduje się w jakimś ukrytym katalogu jego kopią? Wiem że idzie przywrócić usunięte pliki. Ale czy da się przywrócić nadpisane? Jeśli tak to jakim programem? Pozdrawiam
SYmek Napisano 11 Luty 2007 Napisano 11 Luty 2007 http://www.easyrecovery.pl/ staraj sie niczego nie zapisywac na tym dysku. Dane sa fizycznie na dysku tak dlugo, jak dlugo ich nie nadpiszesz innymi danymi. pozdr., skk.
pecet Napisano 11 Luty 2007 Napisano 11 Luty 2007 SYmek to jest dobre jak skasowałeś plik, ale jak nadpisałeś to raczej na nic sie nie przyda
piotrek Napisano 11 Luty 2007 Napisano 11 Luty 2007 pecet - ale chyba nie koniecznie ten nowy plik jest w tym samym miejscu (na dysku, nie w systemie plików), co poprzedni...
pecet Napisano 11 Luty 2007 Napisano 11 Luty 2007 to powiedzmy, że jak w notatniku napisałem "aaa" zapisze, potem otworze, skasuje "aaa" wpisze "bbb" i zapisze, to potem będe mógł odzyskać jakoś tą wersje z "aaa" ? bo chyba to na tej zasadzie co save z gry działa, chyba ze sie myle...
SYmek Napisano 12 Luty 2007 Napisano 12 Luty 2007 Nie wiem jak dziala taka gra, ale jesli plik nie zostal otwarty w trybie "rw", tylko po prostu utworzono nowy plik o tej samej nazwie i zapisano go na dysku, to prawie na pewno plik znajduje sie w innym miejscu i stary mozna odzyskac. Z puntu widzenia programisty, otwieranie w trybie "rw" wersji jakiejs gry, trzymanie otwartego pliku przez caly czas grania a potem wpisanie nowych ustawnien nie ma sensu. Dlatego jak sadze (ale rzecz jasna wroze z fusow), gra wczytuje dane w trybie "r", a po skonczeniu gry robi: file = open(save_name, "w") file.save() czyli de facto tworzy nowy plikopodobny obiekt o tej samej nazwie w pamieci a potem standardowa bilbioteka in/out C zrzuca go na dysk w pustym miescu a adres do niego nadpisuje stary adres do pliku o tej samej nazwie. Stad moja rada. Ale oczywiscie nie widzialem kodu, moge sie mylic ;) Na szczescie save z gry to chyba nie sprawa zycia lub smierci. pozdr., skk.
Rekomendowane odpowiedzi