Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Yo!

Jakoś nie znalazłem na ten temat, więc zakładam wątek. Jak było to możecie walić w morde:p

Problem jest taki:

Mam w maxie główkę A i główkę B. Obie mają normal (może być displace, choć wolałbym normal, ze względu na szybkość renderu).

Z tym że: główka B ma zamknięte oczy (zmodyfikowana główka A), i co za tym idzie ma też zmieniony normal map (przesculptowany w zbrushu).

Główkę A morphuję maxiowym morpherem w główkę B. I w modelu wszystko jest ok. Ale chciałbym, żeby normalka też się zmieniała równocześnie z morphingiem modelu.

Czy morpher zrobi to sam automatycznie, a podejrzewam, że nie, czy muszę robić to za pomocą materiału? Jeśli tak to jak??

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Masz w maxie taki typ materiału, który nazywa się 'Morpher' ... działa w powiązaniu z modyfikatorem o tej samej nazwie i umożliwia morfing materiałów. Morfujesz jeden model w drugi a przy okazji jedną normalke w drugą. Powinno być ok :) Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Dzięki za podpowiedź. Jakbym miał dalej problem to bede pisał!

Pozdrawiam!

Napisano

a jesli si enei uda-to wez material mix czy composite i wraz z aniamcja, zanimuj przenikanie materialu jedenej glowki w material drugiej glowki...

edit:

czas na animowane normale?

Napisano
  • Autor

Thx! Przetestuje przy najbliższej okazji!

Hehe, animowane normalki to by była rewelacja:)

Napisano
  • Autor

No ok, przetestowałem. Morpher mapy z morpherem obiektu się elegancko synchronizuje. Jeśli chodzi o diffuse itp.

Natomiast nie mam możliwości włączenia materiału morpher jako dx material i normalki się nie wyświetlają:/

Nie da się morphować normalek?

:::::::::::EDIT EDIT EDIT::::::::

OK, już rozkminiłem. Nie wyświetla w viewporcie. Scanline renderuje z normalami:p