Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam.

Często robię projekty w których trzeba wymodelować portal drzwiowy lub zdobione okno, np cos takiego 94888257ba8.th.jpg

No i teraz zaczyna sie problem bo juz kilka lat robię to tzw metodą "łopatologiczną", czyli obrysowywuje wszystkie linie tworząc zamknięte obrysy, często na różnych warstwach osobno żeby potem w maxie pokolei extrudowac i bevelować, efekt jest ok ale niestety przy bardziej skomplikowanych obiektach (czyli np to co wyzej pokazałem) człowiek może się pogubić...

Moje pytanie brzmi, czy istnieje jakaś opcja w cadzie albo maxie, nie wiem coś takiego żeby program automatycznie wygenerował ładna siatkę z poligonami powstałymi na przecięciach linii? Ja osobiscie próbowałem wszystkiego i nigdzie nic nie znalazłem, może ktoś mi pomoże? Poniżej daje zobrazowanie mojego problemu i przykład co bym chciał osiągnąć.

75866021ya8.th.jpg

Gdybym znał taką opcję mółgłbym poprostu liniami na jednej warstwie obrysować taki portal, a potem tylko zaznaczac poligony i po kolei extrudować, co zajełoby nieporownywalnie mniej czasu a praca byłaby bardzie j profesionalna :)

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

jest taki program;

nazywa sie "dowolny program do robienia czcionek";

wlazasz program, robisz literke co zawiera element plaski;

wlaczasz maxa, w shape dajesz text, klikasz literke...

reszta to juz extrude :)

Napisano
  • Autor

hmm, ta metoda brzmi jakoś bardzo nietypowo, a czy z pomoca samego maxa i cada nie da sie juz nic wymyslić? Jakis plug moze jest? Albo macie jakies prostsze sposoby poprostu, dzieki ktorym szybko mozna taki poligon utworzyć?

Napisano
  • Autor

hmm, coś chyab tym probowałem, ale zobacz ejeszcze raz... bo niepamiętam :) dzięki za radę...

Napisano
  • Autor

No więc sprawdziłem shape merge o ktorym calkowicie zapomnialem i efekt jest niemalze taki jaki chcialem, jednak niestety, po skonwertowaniu takiego planea na edit poly okazuje sie ze powstała cała masa nowych vertexow pomiędzy tymi które maja być, dziwne to a ręczne ich usuwanie też nie za fajnie :(.... może to jakoś dopracuje..

Napisano

Sorry ale osobiscie uwazam ze wydziwiasz - w Cadzie (bez uzycia maxa do modelowania) taki portal majac juz ksztalty obrysowane (nawet nie zamkniete i nie polaczone w polyline-funkcja boundary sie klania) to gora godzinka... ale moze to duzo, nie wiem ;) sam robilem takie portale z kolumnami korynckimi wlacznie, na rozne dziwne prace semeSRalne z HA i CAD do modelowania takich rzeczy po prostu RULEZ(wylaczajac ozywiscie glowice kolumn i co bardziej skomplikowane ornamenty) . Polecam jedynie w LISPie skonfigurowac sobie komendy do manipulowania UCSem, na pisanie z klawiatury (5min roboty a jaki speed up!)