Kooba Napisano 29 Październik 2003 Napisano 29 Październik 2003 Właśnie powstał nowy vortal tematyczny skupiający się przede wszystkim na szeroko rozumianej grafice 2d. U podstaw serwisu leżą dwie podstawowe zasady: jesteśmy tu po to by sobie pomagać i dzielić się wiedzą, a ponieważ jesteśmy dorośli, kwestie takie jak kultura osobista i szacunek wobec siebie nawzajem, nie podlegają dyskusji. Kolejną kwestią, do której przywiązujemy dużą wagę jest profesjonalizm. Okres fascynacji chmurami różnicowymi mamy już za sobą; wiekszość z nas żyje z grafiki, bądź jak to się ładnie mówi \"jest grafikami\", czy \"webasterami\". Serwis powstał po to, by dzielić się tym co wiemy, wymieniać doświadczenia, skupiać tzw \"środowisko\", dlatego też konieczna jest swoista selekcja, odsiew tych, którzy muszą nauczyć się obsługi programu i wyrobić zmysł estetyczny. Może to prowokować posądzenia o swoisty \"elitaryzm\", niemniej jest to posunięcie w pełni przemyślane - nie chcemy tworzyć serwisu dla wszystkich - bezkształtnej pulpy bez charakteru - chcemy tworzyć poważny serwis dla tych, dla których grafika jest czymś więcej, niż tylko hobby. Nie znaczy to jednak, że zamiarem naszym jest stworzenie \"hermetycznego kręgu wtajemniczonych\" - z chęcią przywitamy każdego, u kogo dostrzeżemy choćby zalążki talentu, czy własnego, charakterystycznego stylu - wszak nikt nie rodzi się graficzną indywidualnością - każdy kiedyś zaczynał i naszym celem jest, w tym graficznym, było-nie było, wyścigu, pomóc. Nie mamy zamiaru z nikim konkurować o \"graficzny rząd dusz\" - serwis powstał jako odpowiedź na internetową lukę i taki też, \"niszowo-branżowy\" charakter chcielibyśmy na nim utrzymać. Chcemy by było to miesce, w którym można wymienić się doświadczeniami, dowiedzieć się jak przygotować materiał do druku, na czym polegają zasady poprawnej logotypii , czy co zawrzeć w profesjonalnym portfolio. Serwisu takiego, póki co, w polskim internecie nie ma. I tutaj zaczyna się front wschodni... www.ef.art.pl Zapraszam post został umieszczony za zgodą Adka.
dr Ug Napisano 29 Październik 2003 Napisano 29 Październik 2003 Nie wiem na jakim to lezy serwerze, ale muli strasznie:( Jak uda mi sie cos przeczytac to sie wypowiem.
Serinde Napisano 29 Październik 2003 Napisano 29 Październik 2003 jak dla mnie extra - gdy będę miała więcej czasu zadomowię się tam na dłużej.
Serinde Napisano 29 Październik 2003 Napisano 29 Październik 2003 aa! teraz zauważyłam - forum / Corel Photo \"POINT\". Razi po oczach :]
biglebowsky Napisano 29 Październik 2003 Napisano 29 Październik 2003 Kooba, gadalismy o tym troche, ale jak tak patrze to sam sugerujesz, chociazby podzialem forum zeby strona byla od spraw czysto technicznych - gdzie kliknac zeby uzyskac jakis tam efekt - wiesz, no nie tedy droga, takich miejsc jest zatrzesienie, i twoje bedzie tym sposobem jednym z wielu, srob strone uniwersalna, o tym jak sie projektuje, jak sie robi ilustracje, z zagadnieniami o kompozycji, typografi, i to bedzie naprawde max profesjonalne i jedyne w swoim rodzaju, teraz zmierza to w troche niewlasciwa strone - imo to forum powinno mniec dzialy raczej typu: Typografia, Plakat, Ilustracja, cos w ten desen, bo mniejsc gdzie da sie poznac soft jest full.
dr Ug Napisano 29 Październik 2003 Napisano 29 Październik 2003 Zeby prowadzic takie forum trzeba miec mega wiedze. Czy Kooba ja ma? :)
Gotham Napisano 29 Październik 2003 Napisano 29 Październik 2003 Ciemno to widzę, jakoś nie sądzę aby popyt na takie forum był tak duży aby nakarmić szereg nowych forum jakie powstają... Ale cóż. Powodzenia.
malika Napisano 29 Październik 2003 Napisano 29 Październik 2003 Byłam, nawet ładnie chodzi. Rozumiem, że początki, więc jeszcze gdzieniegdzie pustawo. Zajrzałam na forum, a tam prawie same znajome nicki (widziane na innych forach tego typu). Przychylam się do opinii Biglebowskiego, że dużo ciekawiej by było zmienić profil vortalu. Takich jak ten jest już sporo. Nie wiem czym ten zamierza zaskoczyć.
Kooba Napisano 29 Październik 2003 Autor Napisano 29 Październik 2003 dokładnie to skromne początki - bigle masz racje w 100% forum ()świetny pomysł na który nie wpadłem :) w potoku różnych spraw. Z czasem zmieni się na pewno - pewnie nie raz ani nie dwa. Chcę sprawdzić czego ludzie potrzebują. To jest początek drogę którą będe podążał bigle znasz :) mam nadzie3ję że mi się uda. Szczeże - to chciałbym abyście jak najwięcej opinii zostawiali - to jak widzicie forum, z jakich działów powinno się składać itp. - nie ukrywam, że potrzebna jest wasza pomoc. Nie zwalam wszystkiego na was :) ale sam również wszystkiego nie wymyślę :)
Gotham Napisano 29 Październik 2003 Napisano 29 Październik 2003 Na razie pomysły są mocno chybione o czym świadczy fakt że dział nie związany z grafiką przegonił na głowę wszystkie inne... Mnie osobiście taki stan rzeczy odstrasza i to mocno....
Kooba Napisano 29 Październik 2003 Autor Napisano 29 Październik 2003 szczerze to nie mieliśmy pomysłu na forum i było traktowane trochę po macoszemu :) i to widać niestety - obiecuję porawe, poprawę w kierunku tego co napisał Bigle. Do końca tygodnia powinno się to zmienić.
Rekomendowane odpowiedzi