Gość jessroncen Napisano 22 Luty 2007 Napisano 22 Luty 2007 3DS max to dla mnie nowość, pracuje z nim dopiero kilka dni, totąd wystarczał mi google sketchup, posłuże się zcreenami z tego programu do rzeczy: Chcę w 3 ds maxie połączyć tubę z kołem, z czegoś takiego Chce zrobić to: Schemat:
DraB Napisano 22 Luty 2007 Napisano 22 Luty 2007 Wpier zaznacz tube, kliknij Attach i wybierz koło a pozniej w Editable Poly użyj funkcji Bridge.
Gość jessroncen Napisano 22 Luty 2007 Napisano 22 Luty 2007 i jeszcze jedno - jak zwiększyć ilość polygonów żeby tuba była bardziej zaokrąglona ?
sanki Napisano 22 Luty 2007 Napisano 22 Luty 2007 gdy tworzysz tube, zanim przekonwertujesz ja na poly mozesz zmieniac jej ustawienia, takie jak ilosci podzialow. a potem poprzez meshsmooth albo turbosmooth
Gość jessroncen Napisano 23 Luty 2007 Napisano 23 Luty 2007 Przydałby się jakiś videotutorial dla słabszych - nie wychodzi mi to łączenie Może ktoś mi to wykonać ? - tube.max download
illy Napisano 23 Luty 2007 Napisano 23 Luty 2007 ja bym to polymodelingiem i weldem zalatwil, ale zkoro to bryla a nie plaszczyzna to nawet jak bym chcial to bym mu tego nie wytlumaczyl
Gość jessroncen Napisano 23 Luty 2007 Napisano 23 Luty 2007 Powiem prościej o co mi chodzi - chce wymodelować taką beczkę ze stożkowym dnem
RA Napisano 23 Luty 2007 Napisano 23 Luty 2007 Po kolei: 1) Tworzysz cylinder o żądanym radiusie, wysokości i ilości segmentów. 2) Klik na obiekt prawym klawiszem myszy (wychodzi menu), convert to: -> edit. poly. 3) W edit poly zaznaczasz górną ścianę i usuwasz ją, następnie zaznaczasz dolną i klikasz na ten mały guzik obok guzika funkcji bevel. Tu ustawiasz jak ma wyglądać trapezowa część bryły. 4) Z listy modyfikatorów wybierasz mod. shell i tam ustawiasz grubość ścianek. Zaznacz też straighten corners. 5) Kawa/herbata.
Tiger Napisano 23 Luty 2007 Napisano 23 Luty 2007 a nie lepiej zrobić to w 10 sekund? Ustawiasz na widok "FRONT" wybierasz LINE i rusujesz połówkę tego naczynia z tym stożkowym dnem. Następnie wybierasz Lathe i w nim zmieniasz minimalnie ustawienia. Wychodzi idealne naczynie. Proste Zrobiłem video - tutka dla ciebie :) Spakowany ma niecały 1 mb. http://www.speedyshare.com/367720373.html
Rekomendowane odpowiedzi