tutomash Napisano 22 Luty 2007 Napisano 22 Luty 2007 Witam Chciałbym wymodelować Gameboy Micro, to nowa konsola nintendo (ponosc Gameboy Sp lite ma sie ukazac niedlugo), bardzo mi się podoba ze wzgłędu na prostotę budowy, posiada duże możliwości, uważam że jest bardzo dobrą przenośną konsolą do grania. Ostanio mam na niego chrapkę, narazie zbieram kasę.... można na nim grać w gierki z poprzednich gameboy-ów. krótki opis z strony empika napisany przez Kifa: Konsole GameBoy są obecne na rynku od roku 1989 i przeszły od tamtego czasu długą ewolucję, którą zamyka GameBoy Micro - Nintendo nie będzie tej generacji już rozwijać. Czy GBM to sprzęt godny uwieńczenia lat tradycji? Myślę, że tak. Konsolka została zminiaturyzowana do granic możliwości i zamknięta w obudowie, która chyba każdemu się spodoba - ostre kształty, odpowiednia masa i solidność (obudowa jest z metalu, nie plastiku). Ekranik również został zmniejszony, co można by uznać za wadę, gdyby nie jego nieskazitelna ostrość i regulowane, 5-cio stopniowe podświetlenie, które sprawia że obraz jest czytelny zarówno w kompletnej ciemności jak i w pełnym słońcu! Wreszcie - przyciski - moim zdaniem arcydzieło: ze sporym, wyraźnie odczuwalnym skokiem, bardzo stabilne i zrobione z przyjemnego materiału. Jedyne, do czego w tym miejscu mógłbym się przyczepić, to nieco dziwne umieszczenie punktu nacisku na przyciskach L i R - wymagają one odrobiny wprawy i nieco innego ułożenia rąk na konsoli (co i tak jest wymuszane przez jej mały rozmiar). Coż poza tym? Głośnik jest obecny, ale z racji, że można do GBM podłączyć dowolne słuchawki stereo, jego średnia jakość nie zaważy na ocenie ogólnej. Mamy też podświetlenie przycisków 'Start' i 'Select', używane jednocześnie do sygnalizowania poziomu naładowania baterii, która starcza na około 8 godzin grania (tyle wytrzymała podczas moich testów). Poza tym - to stary, dobry GBA, z masą fantastycznych gier, na opis których miejsca tu nie starcza... Czyżby konsola idealna? Niestety nie... Niewielki ekran nie każdemu może się spodobać, a z racji, że konsola nie jest kompatybilna z grami GB/GBC, posiadacze dużych kolekcji tych ostatnich mogą rozważyć zakup wersji SP. Z kolei jeśli dysponujemy większą kwotą na zakupy, warto zaczekać na mający niedługo się pojawić DS Lite, jako konsolę bardziej zaawansowaną i przyszłościową. Czy warto więc kupować GBM? Jeśli masz kolekcję gier na GBA, brakuje Ci podświetlanego ekranu w podstawowej wersji i/lub chcesz mieć ultrakompaktową konsolę z dużą biblioteką gier - warto! Ja nie mam wątpliwości, jaką ocenę należy wystawić... linki: http://www.empik.com/showobject.jsp?objectId=359751¤tCategory=4050200 http://micro.gameboy.com/ http://www.ultima.pl/itemnfo.php?id=3386 referki:
tutomash Napisano 22 Luty 2007 Autor Napisano 22 Luty 2007 oto pierwsze kroki jeszcze troche zostalo najwiekszy problem bede miec chyba z stworzeniem textur, wiem ze sa proste do zrobienia, ale nie znam sie za dobrze na photoshopie, wiem wykonanie tych textur troche mi zajmie, no ale zawsze cos sie naucze prosze o komentarze:
peterr Napisano 22 Luty 2007 Napisano 22 Luty 2007 taka uwaga ,przyciski są hmm "na około" wsadzone do środka a u Ciebie są jakby przyspawane :P
tutomash Napisano 22 Luty 2007 Autor Napisano 22 Luty 2007 ok zmienie to wydaje mi sie ze "krzyz" przycisk ruchu ma za malo chamfera troche za okrągły jest tez by sie przydalo zmienic tak?
Swinger76 Napisano 22 Luty 2007 Napisano 22 Luty 2007 Zdecydowanie zgadzam się z przemówcą ale to sie latwo da naprawić!Powodzenia :)
Kub@ Napisano 22 Luty 2007 Napisano 22 Luty 2007 Zrób najpierw zagłębienia extrudem potem mały insert i znowu extrude do góry żeby sworzyć te szparki, albo wogóle sobie zrób przyciski jako osobne obiekty. gdzie tu widzisz jakieś tekstury , zrób ładny plastik czy tam aluminium i tyle.
tutomash Napisano 23 Luty 2007 Autor Napisano 23 Luty 2007 naprawilem swoj blad i skorzystalem z rady Kub@ :"zrób przyciski jako osobne obiekty" oto wyniki:
tadzio Napisano 23 Luty 2007 Napisano 23 Luty 2007 a jakie Ty chcesz do tego textury robic? tu sa dwie na krzyz... pozdr.
Rekomendowane odpowiedzi