Gość paulsoiree Napisano 26 Luty 2007 Napisano 26 Luty 2007 Witam././ Potrzebuję zasięgnąć porady/informacji, jako, że w świecie grafiki 3D jestem totalnie nieobeznany. Konkretniej mówiąc: nasz serwis (eSports.pl) posiada maskotkę (można ją zobaczyć na TOPie strony), która to - jak z resztą widać - została wykonana w pełni 3D. Posiadamy jej pliki .bmp w różnych pozach i gigantycznym rozmiarze (coby się nadawał na reklamę irl), dlatego podejrzewam, że istnieją również pliki z jakiegoś programu do grafiki 3D. Niestety zanikł jakiś czas temu kontakt z grafikiem, który ją tworzył, a osoby w naszej redakcji (w tym również ja) zajmują się jedynie grafiką 2D (może nie widać tego po news'owych obrazkach, ale nikt nie marnuje nie wiadomo jak dużej ilości czasu na stworzenie takowego jpega, bo liczy się tekst, oprawa graf. na drugim miejscu ;) /photoshop przede wszystkim), dlatego też nie mamy nikogo, kto zająłby się następującym problemem: mam pomysł na baner, wykonany we flashu, w którym to owa maskotka (Concurro) wykonywałaby kilka prostych animacji. Chciałbym się dowiedzieć czy zanimowanie takowej postaci (biorąc pod uwagę, że są dostępne pliki z programu 3d w którym owa postać była tworzona) jest bardzo trudne i czy wymagałoby dużej ilości nakładów finansowych? Nie chcę się tutaj teraz rozwodzić nad samą animacją, chodzi mi jedynie o aspekt animacji przy posiadaniu plików z programu 3D. Pozdrawiam Paweł Wieczorek
Karrde Napisano 26 Luty 2007 Napisano 26 Luty 2007 Jako że ta postać jest ustawiona wg. tego co mówisz w różnych pozach i masz jej pliki z programu 3d, to zapewne jest w nim w pełni zrigowana. Mówiąc w prostych słowach - jest gotowa do animacji, potrzebujecie teraz kogoś kto ja umiejętnie wprawi w ruch, czyli będzie znał dany soft w którym jest wykonana i zasady animacji. Zależnie od tego co chcesz uzyskać, będzie to wymagać różnych nakładów pracy - ale generalnie mozna powiedzieć, że przynajmniej 1/3 roboty jest już odwalona.
Rekomendowane odpowiedzi