Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Problem:

Potrzebuje pociac plaszczyzne dlugosc nieznana na rozwne odcinki kazdy np. 1.25 m . Ale potrzebuje to zrobic w sposob automatyczny czy jest taka mozliwosc czy musze w slice plane wpisywac recznie.

Czy poprostu podzielic dlugosc na 1.25 i dac ring connecta a ilosc ciec dac z wyniku ale ta opcja jest dziwna bo nie jest dokladna :/ czyli jest zla.

Ma ktos jakies pomysly ??

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

...ha to jest bolaczka max'a ze przy jego fajnych funkcjach wydaja sie ne byc niedopracowane i brakuje takich i owakich metod tworzenia- ale mozna nieco pokombinowac :) -jezeli twoja plaszczyzna od poczatku do konca ma miec rowne podzialy to mozesz zrobic to np tak. stworzyc odcinek lu moze lepiej okrag o promieniu zgodnym z rzadana odlegloscia przeciec, ktory srodkiem dokleisz np. na poczatku i na koncu twojej plaszczyzny potem zastosowac automatyke i sprawdzic kiedy linia z autoamatu pokryje sie z miejscem wyznaczonym okregami i zatwierdzic zaznaczenie-oczywiscie to nie musi dzialac zawsze i wszedzie ale ogolnie watro stosowac niekiedy kombinatoryke i np metodu kreslarskie :)

Napisano

Ja bym to zrobił inaczej: dałbym boxa, następnie zamienił go na poly i dał extrude okreslonej bocznej ścianki 1,25m, po czym apply, apply, apply... Następnie spód bym zaznaczył dzięki opcji select by angle, potem grow i delete.

I już. :D

Napisano

...hmm ale jakbys musial apply'owac kilkaset razy ? ;) - ok to daloby sie przyspieszyc :D - ale tu problem jest taki ze dlugosc powierzchni jest juz zadana- wpadl mi inny pomysl jeszcze zatem - skoro masz zadana dlugosc i zadana odleglosc odcinka ktory dzieli plszczyzne to mozna stworzyc plaszczyzne pomocnicza o dlugosci bedacej jakas wielokrotnoscia takiego odcinka i wieksza (dluzsza) niz ta, ktora masz dzielic- potem trzeba ja podzielic narzedziem connect tyle razy ile wynosi wielokrotnosc i masz swego rodzaju wzorzec do przyciecia tej konkretnej plaszczycny - juz za pomoca quick slice czy tez slice

Napisano

Właśnie wymyśliłem jedną metodę...tworzysz plana dajesz mu arrey i ostępy między płaszczyznami takie jak Ci pasują, konwertujesz do Poly i attaczujesz je wszystkie razem. A potem zasówasz na obiekt który ma mieć podziały i dajesz procuttera...Może takie coś zadziała.

Pozdrawiam.