Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie. Chciałem zapytać czy ktoś się orientuje, jak się nazywa wtyczka do after effects-a która pozwala na korekcję światła w scenie za pomocą referencji z HDRI. Chodzi o ty by na postać na skręconą na bluboxie o osadzoną w wirtualnej scenie potraktować takim samym oświetleniem co scenę w 3d maxie w wiadomym celu. Wiem że taka wtyczka istnieje, ale nie wiem jak się nazywa.

z góry dziękuje za pomoc

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Ym, postać z avika potraktować hdri takim samym jak ze scenki?? Oo chetnie sie do pytania dołącze :D

Napisano

A przypadkiem nie odwrotnie?

Co prawda ludzi, czy przedmioty też można oświetlać za pomocą map HDRI ale trzeba do tego odpowiednio nagrać materiał (światło z różnych stron).

Napisano

W zasadzie to niemożliwe, bo nakręcony film jest już 2D więc za bardzo nie ma go jak oświetlać. Choć odpowiednio można pomanewrować światłami żeby urealnić kompozycję kiedy np. skopaliśmy nasz 3-miesięczny rendering.

O AE się nie wypowiem bo nie znam, ale do Combustion ładowałem kiedyś scieżki ruchu z świateł z Lightwave, żeby sobie nieco ułatwić życie ale tak czy inaczej konieczna była "ręczna" robota.