Napisano 8 Marzec 200718 l Jak to osiągnąć w Rhinoceros? Mam na mysli takie przejscie z ostrego prztłoczenia na gładkie
Napisano 8 Marzec 200718 l Autor chodzi mi o to co sie dzije na dziobie,m kiedy ostre przetłoczenie łagodnieje. Może wiesz jak wogóle zaczyna sie modelowanie czegoś takiego? Tego typu przejsć
Napisano 8 Marzec 200718 l aha ja takie coś załatwiam pipefiletem najpierw normalnie robie ostre przejścia między powierzchniami, a potem robie fileta który jest coraz wiekszy w miejscu gdzie ma być łagodniej, ale pewnie jest wiele innych sposobów:)
Napisano 8 Marzec 200718 l Autor Jak robisz coraz wiekszego fileta? On ma definiowalny pocztek i koniec? Tzn promien poczatka i końca?
Napisano 8 Marzec 200718 l robisz najpierw pipa (solid>pipe) i tam ustawiasz promień początku i promień końca, potem robisz intersekcje tego pipa i 2 powierzchni (z prawej strony na pasku przytrzymujesz project to surface i tam znajdziesz tę opcje) teraz usuwasz pipa i trimujesz to co niepotrzebne no i robisz fileta opcją np 2rail surf:)
Napisano 8 Marzec 200718 l Zamiast pipe'a lepiej najpierw utworzyć koła (circle: around curve) prostopadłe do lini i potem zrobić sweep1. A jeżeli to rhino4, to pipe ma już opcje dodawania kolejnych radius'ów. Oczywiście jeśli jest taka potrzeba...
Napisano 9 Marzec 200718 l A ja na tym nosku postawił bym kulę i tą bryła ciął istniejące powierzchnie.Zostanie dziura bardzo łatwo do zakrycia łatą.W czasie budowy łaty Rhino sam zapyta z jakim promieniem łączyć istniejące krawędzie-można je modyfikować jak nam się podoba. Efekt zapewne będzie zadowalający.
Napisano 10 Marzec 200718 l Autor Czas ponaglał i sam doszedłem to takich profili że zadziałało, na pewno nie idealnie, ale termin termin... Dziekuje wszystkim za wskazówki. Przetestuje je na spokojnie
Napisano 10 Marzec 200718 l Jesli o to biegało oczywiście.Czasem w rozpędzie zbudujemy coś i na koniec orientujemy się,że trzeba coś zmienić.Dane miejsce śmiało wycinamy i dajemy np łatke.Na takim czubeczku pasuje ciąć kulą-powstała dziura łatwo się zamknie.Oczywiście jest wiele innych rozwiązań.A najlepiej od początku pilnować kształtu przekrojów i dawać je w rozsądnych ilościach.To przykre,ale nigdy nie wychodzi piękne za pierwszym razem...
Napisano 10 Marzec 200718 l Autor OK, dekra potestuje jak w linku. U mnie robiły sie zawijasy jakies ale to pewni kwestia dokładnosci. Dzkęki!
Napisano 15 Marzec 200718 l Hej. Mam problem nie zauważyłem 2 brzydkich wypuklen które powstały na powierzchni. Jak ich teraz się pozbyc , to co widzicie to są 3 "struktury" join(owane) w 1. [/url]
Napisano 15 Marzec 200718 l Autor Wydaje mi sie ze powinienes sprobowac robic ten kadlub za pomoca curve network. Chyba lepiej sie nadaje do tego typu zastosowan. Pomysl tez czy nie lepiej Rail 2 Sweep gdwie wrega silnikowa np bedzie wyjsciowa i pote ewentualnie boolean (ryzykowny ale tu powinien dobrwe zadzialac)
Napisano 15 Marzec 200718 l a mi sie wydaje, że tam powinno być przejcie pezynajmniej na g1, a chyba nie jest
Napisano 15 Marzec 200718 l bo tak na chybil trafil to sobie mozna :) wiec tak czerwone to raile zolty i niebieski profile mozna tez networkiem ale ja tam wole sweepa + matchsurface
Napisano 15 Marzec 200718 l Próbowałem większości powyższych. Tak wygląda szkielecik na którym powstał kadłub + śmiecie od skrzydła. Krytyczne części to przejścia z jednego obrysu kadłuba w drugi.-czerwone. Najpierw robie S1 czyli wyciągam 2 krzywe po prowadnicach. Potem S2 aby zrobiła się ładna końcówka 1 krzywa 2 prowadnice. Aha próbowałem jeszcze filet ale powstała powierzchnia jest "płaska" a nie lekko zaokrąglona. Myślałem nawet o wyświetleniu punktów obu powierzchni , zaznaczeniu wspólnych i przeskalowaniu aby weszły w środek. Po tym zabiegu powierzchnia przy krawędziach przyjmuje kształt zębów piły :/
Napisano 15 Marzec 200718 l po pierwsze niewiem jake masz rzuty do tego pzl37 ale jak widze hym wlasnie jestli to co pokazales jest rzutem z jepiejs strony bez perspektywy to szczerze powiem sa do bani. musza byc planarna inaczej nic ztego nie wyjdzie jesli masz przekroje kadluba to tworzysz je i potem tak jak na rysunku najpierw robisz cz.A do tego cz.C pomiedzy tym projektujesz krzywe na kadlub te zolte i tworzysz blendcurve G1 starczy niebieska linia to wsumie krzywa ktora jzu powinna byc i okreslac dolny ksztalt powierzchni A i C jesli jest dobrze to jedziesz sweep2 rail moze mala korekcja match surface analiza zebry i juz wiesz czy jest dobrze czy raczej kiepsko jesli to drugie to szukasz dlaczego i potem podobnie D miedzy C a E ps. ja narysowalem za nisko te projektowne krzywe zolte z przodu powinno byc na wysokosci szyby a z tylu gdzies klo wyciecia dla szczelca
Napisano 15 Marzec 200718 l Dobra spróbuję tego. Do tej pory to osiągnąłem Przednia kabina to była mordęga .