Napisano 3 Listopad 200321 l mam mocne wrażenie że tre same prace z meshsmoothem w maxie 5 i maxie 6 wyglądaję całkiem inaczej np. twarze!! może czegoś nie wiem?
Napisano 4 Listopad 200321 l Na razie nie robiem zbyt wiele renderów porównawczych, ale jak do tej pory, nie wychwyciłem żadnych różnic w kształtach brył. Więc może chodzi Ci o sposób wyświetlania siatki w viewportach. W MAX\'ie 6 pojawiła się bardzo przyjemna opcja wyświetlania podstawowej siatki na modelu z nałożonym meshsmooth. Więcej na ten temat z obrazowym wyjaśnieniem można znaleźć w pdf\'ie (był niedawno news o tym). Więc aby wrócić do starego sposobu wyświetlania, odznacz w ustawieniach meshsmooth \'isoline\' (mniej więcej tak się to chyba nazywa - piszę z pamięci). A jeśli jednak faktycznie wychwyciłeś zmiany kształtu pomiędzy tymi wersjami max\'a, to pokaż jakieś screeny porównawcze. Może wtedy da się coś więcej pokombinować.
Napisano 5 Listopad 200321 l Autor no to mamy maxa 5 i 6! bump mapy nie bierzcie pod uwage. wydaje mi sie ze rysy twarzy są inne
Napisano 5 Listopad 200321 l Hyhyh, helm z tapety;) Ok, mialem nie brac... A moze daj rendery z takim samym swiatlem, co? Bo takie zabiegi to sie robi w TV Mango, zeby modelki odchudzic.
Napisano 5 Listopad 200321 l A ja bym może jeszcze jeden test zaproponował. Obydwie siatki eksportuj po nałożeniu meshsmooth do 3ds\'a, albo wykonaj collapse listy modyfikacji (wedle uznania) i wtedy obydwa obiekty wstaw do jednej sceny. W ten sposób zauważysz każdy przesunięty vertex i być może udowodnisz swoją hipotezę (od razu powiem, że ja nie sprawdzałem.. jeszcze :] ).
Napisano 6 Listopad 200321 l Tak porównując oba modele to według mnie jest tak: - dolny model ma większy specular , przez co inaczej wygląda; - porównując paski przytrzymujące chełm odrazu widać, ze ten dolny jest bardziej wygładzony; - podobnie może być z modelem głowy, ma poprostu ustawione większe wygładzanie do renderingu, więc w viewportcie bez kolapsu nic nie zauważysz. No i wywal te tekstury, bo wtedy można wyciągać złe wnioski:D