Napisano 14 Marzec 200717 l Mój problem jest trywialny jak podejrzewam. W sumie to zaczynam dopiero zabawę z XSI, a przesiadam się z max'a. Otóz: brakuje mi w XSI czegos takiego jak "ignore backfacing" (max) podczas zaznaczania elementów. Czy jest cos takiego tutaj? Szukalem w helpie - ale nie znalazlem.
Napisano 14 Marzec 200717 l Napisz co dokładnie to narzędzie robi w maxie. Czy to chodzi o to żeby zaznaczał tylko widoczne elementy(np points) ? Jesli tak to masz dwa klawisze F7 i F10 :)
Napisano 14 Marzec 200717 l XSI mam masę możliwość zaznaczania. Oczywiście istnieje coś takiego i powiem więcej działa lepiej :) W prawym górnym rogu masz menu "Select" klikasz i tam masz dwa pod menu "Tool" i "Modes" Aby zaznaczać tylko te poligony/ brzegi/ punkty które są skierowane do ciebie to wybierasz z pod menu Tool - Raycast albo Rectangle Raycast. Proponuje Ci dokładnie przejrzeć te dwa menu, ogromnie przyspiesza pracę a w szczególności jak się je "odetnie".
Napisano 14 Marzec 200717 l Autor No wlasnie widzialem ze ma mnóstwo mozliwości zaznaczania - co wzbudza moj coraz wielki podziw dla XSI :-) Ale mój problem nie zniknął jednak - (polygon'y faktycznie chwyta tylko widoczne - ale Edge...) Wyglada to tak:
Napisano 14 Marzec 200717 l Jak jesteś w widoku siatki to oczywiste że zaznaczysz tynie linie. Musisz przejść w widok gdzie nie widać tylnych ścianek np. Shaded
Napisano 14 Marzec 200717 l Autor Z pewnoscia z Softimage'a duzo mozna wyciagnac. Chwilowo na swoje umiejetnosci bardziej narzekam niz na program ;-) ...no cóż... musze duzo tutk'ów przerobic zeby nabrac nawyków.
Napisano 26 Kwiecień 200717 l mozna sobie od razu ustawic w prefsach file/ preferences/ tools / selection/ raycast in shaded mode - zaznaczyc