kylo25 Napisano 15 Marzec 2007 Napisano 15 Marzec 2007 Witajcie, Chciałem się zapytać czy mogę legalnie robić wizualizacje na podstawie umowy o dzieło?Nie mam żadnej firmy,ani nie jestem zarejestrowany jako bezrobotny,a przy okazji jestem jeszcze uczniem. Może ktoś był w podobne sytuacji? Proszę o pomoc
ttaaddeekk Napisano 15 Marzec 2007 Napisano 15 Marzec 2007 wydaje mi sie ze tak, podajesz tylko NIP i potem rozliczasz sie na poczatku roku
siwy Napisano 15 Marzec 2007 Napisano 15 Marzec 2007 nie wiem czy nie musisz mie 18 lat. jak masz to na pewno nie ma problemu
KLICEK Napisano 15 Marzec 2007 Napisano 15 Marzec 2007 z umowy o dzielo sie nie rozliczasz chyba wszystkie podatki oplaca zlecajacy ALE moge sie mylic
siwy Napisano 15 Marzec 2007 Napisano 15 Marzec 2007 ja kiedyś robiłem na umowe o dzieło i rozliczałem się z US. Byłem wtedy studentem. Dostałem potem zwrot całkiem niemały.
illy Napisano 16 Marzec 2007 Napisano 16 Marzec 2007 Rozliczasz sie zawsze jak ma NIP. Tylko ze czasem nie ma z czego sie rozliczyc, to wypelniasz w inny sposob. Pozatym jeszcze jest cos takiego jak kwota wolna od podatku :)
ttaaddeekk Napisano 16 Marzec 2007 Napisano 16 Marzec 2007 no i warto pamietac zeby sie zarejestrowac jako arysta\grafik, wtedy dostajesz zwrot 22% sumy ktora zarobiles
Kulki Napisano 16 Marzec 2007 Napisano 16 Marzec 2007 Super:) Słuchajcie a jak zarobiłem troche kasy na funduszach inwestycyjnych, od których juz zapłaciłem podatek to musze umieszczać to w PICIE? Może ktoś coś wie bo mój mail do mBanku z pytaniem w tej sprawie jest, że tak powiem głuchym mailem.
viz.k Napisano 19 Marzec 2007 Napisano 19 Marzec 2007 no i warto pamietac zeby sie zarejestrowac jako arysta\grafik, wtedy dostajesz zwrot 22% sumy ktora zarobiles Chodzi o rejestracje w Ewidencji Dzialanosci Gospodarczej, tak? Czy taka rejestracja rowna sie rozpoczeciu dzialanosci i koniecznosci miesiecznego placenia zus? Bo jesli tak to mi sie nie oplaca bo miesiecznie wyciagam niewiele wiecej niz ta skladka. Jakie sa konsekwencje takiej rejestracji? Czy powinienem to zrobic, zwazywszy ze nie mam stalego zatrudnienia, studiuje, i pracuje wlasnie na umowe o dzielo. Pierwszy raz w zyciu sie rozliczam, dlatego zainteresowal mnie temat. Moge prosic o jakies przyblizenie tematu tej rejestracji?
General Straw Napisano 22 Marzec 2007 Napisano 22 Marzec 2007 no i warto pamietac zeby sie zarejestrowac jako arysta\grafik, wtedy dostajesz zwrot 22% sumy ktora zarobiles Pierwsze slysze. Gdzie sie zarejestrowac? Mowisz o dzialalnosci gospodarczej czy zwyklym PIT?
VIZjoner Napisano 22 Marzec 2007 Napisano 22 Marzec 2007 No ja tak wlasnie pracuje , teraz gdy sie prawo zmienilo to lepiej zarejestrowac sie jako artysta prowadzacy dzialanosc gospodarcza jedno osobowa. ZUS nie jest az tak drogi , a umowa o dzielo dobrze sformuowana jest naprawde wybawieniem jezeli chodzi o te zmiany. Moj pracodowaca za kazda zmiana , zmienia umowa a co za tym idzie zawsze wzrasta mi troche wnagrodzenie ;)
Rekomendowane odpowiedzi