Garfie Napisano 15 Marzec 2007 Napisano 15 Marzec 2007 witam. mam pytanie co do 3d maxa. Jesli chce polaczyc jakies jeden element z innym to za pomocą jakiej opcji moge to zrobić. Bo ja sprobowalem za pomocą Attach, ale pomimo to vertexy nie polaczyly sie z drugim elementem. Czyli jakby nadal to byly osobne elementy. Myslalem zeby pozniej polazyc vertexy elementow Weld'em ale jakos sie nie daje.
piotrek Napisano 15 Marzec 2007 Napisano 15 Marzec 2007 Przez zweldowaniem musisz usunąć odpowiedne face'y. Jedna krawędź (edge) może znajdować się co najwyżej pomiędzy dwoma face'ami. Nie możesz tworzyć topologii, która wygląda jak litera T (rzut z boku, trzy face'y wychodzą z jednej krawędzi).
Gość spokojny Napisano 15 Marzec 2007 Napisano 15 Marzec 2007 Spróbuję pomóc. Jak zamierzasz połączyć dwa obiekty (np za pomocą Attech) zawsze zwracaj uwagę na wektory, czy przypadkiem zamiast 1 wektora danym miejscu nie jest ich więcej (2-3 itd). Krótko mówiąc, chodzi o to żeby nie nakładały się na siebie. Jeśli 2 elementy nie chcą się połączyć jest to zwykle ich wina (wektorów =małych kropeczek= które tworzą poligon). Kolejną przyczyną może być fakt że 1 [niebieski box z prawej strony] z dwóch łączonych obiektów ma wycięty poligon (,,ścianę"), a pozostały nie (patrz obrazek poniżej). Należy wtedy usunąć poligon (,,ściankę") 2-ego bokxa (patrz niżej). Następnie łączysz 2 obiekty/elementy w jeden (w tym przypadku) box, za pomocą Attech, a poligony dzięki Target Weld (zdj. poniżej). A o to połączone 2 obiekty w jeden: Tylko tego potrzebujesz aby połączyć 2 obiekty :) http://img187.imageshack.us/img187/961/wszystkork2.jpg
Orangegraphics Napisano 16 Marzec 2007 Napisano 16 Marzec 2007 verteksy a nie wektory;). masz jeszcze power bolka :D
Gość spokojny Napisano 16 Marzec 2007 Napisano 16 Marzec 2007 XizOr, dzięki za korektę. Jasne, że chodzi o verteksy - mój błąd. Tak myślałem, że się pomyle ale proszę o wybaczenie bo pisałem to mając gorączkę. Ech może szybko wyzdrowieje bo nie mam czasu na chorowanie.
Garfie Napisano 16 Marzec 2007 Autor Napisano 16 Marzec 2007 Dzieki za pomoc, i zycze rychlego powrotu do zdrowia. Teraz pozostalo mi tylko rozlaczyc (detach) polaczone obiekty, a nastepnie polaczyc jest prawidlo. pewnie jest jeden obiekt jest duzo mniejszy od drugiego a nie chce zmieniac ich proporcji, to wystarczy ze w wiekszym elemencie doloze jedną krawedz na poligonie. A potem to juz dalej wg instrukcji.
Rekomendowane odpowiedzi