Napisano 15 Marzec 200718 l witam. mam pytanie co do 3d maxa. Jesli chce polaczyc jakies jeden element z innym to za pomocą jakiej opcji moge to zrobić. Bo ja sprobowalem za pomocą Attach, ale pomimo to vertexy nie polaczyly sie z drugim elementem. Czyli jakby nadal to byly osobne elementy. Myslalem zeby pozniej polazyc vertexy elementow Weld'em ale jakos sie nie daje.
Napisano 15 Marzec 200718 l Przez zweldowaniem musisz usunąć odpowiedne face'y. Jedna krawędź (edge) może znajdować się co najwyżej pomiędzy dwoma face'ami. Nie możesz tworzyć topologii, która wygląda jak litera T (rzut z boku, trzy face'y wychodzą z jednej krawędzi).
Napisano 15 Marzec 200718 l Spróbuję pomóc. Jak zamierzasz połączyć dwa obiekty (np za pomocą Attech) zawsze zwracaj uwagę na wektory, czy przypadkiem zamiast 1 wektora danym miejscu nie jest ich więcej (2-3 itd). Krótko mówiąc, chodzi o to żeby nie nakładały się na siebie. Jeśli 2 elementy nie chcą się połączyć jest to zwykle ich wina (wektorów =małych kropeczek= które tworzą poligon). Kolejną przyczyną może być fakt że 1 [niebieski box z prawej strony] z dwóch łączonych obiektów ma wycięty poligon (,,ścianę"), a pozostały nie (patrz obrazek poniżej). Należy wtedy usunąć poligon (,,ściankę") 2-ego bokxa (patrz niżej). Następnie łączysz 2 obiekty/elementy w jeden (w tym przypadku) box, za pomocą Attech, a poligony dzięki Target Weld (zdj. poniżej). A o to połączone 2 obiekty w jeden: Tylko tego potrzebujesz aby połączyć 2 obiekty :) http://img187.imageshack.us/img187/961/wszystkork2.jpg
Napisano 16 Marzec 200718 l XizOr, dzięki za korektę. Jasne, że chodzi o verteksy - mój błąd. Tak myślałem, że się pomyle ale proszę o wybaczenie bo pisałem to mając gorączkę. Ech może szybko wyzdrowieje bo nie mam czasu na chorowanie.
Napisano 16 Marzec 200718 l Autor Dzieki za pomoc, i zycze rychlego powrotu do zdrowia. Teraz pozostalo mi tylko rozlaczyc (detach) polaczone obiekty, a nastepnie polaczyc jest prawidlo. pewnie jest jeden obiekt jest duzo mniejszy od drugiego a nie chce zmieniac ich proporcji, to wystarczy ze w wiekszym elemencie doloze jedną krawedz na poligonie. A potem to juz dalej wg instrukcji.