Skocz do zawartości

Wizualizacja Vray - ocena i pomoc w zoptymalizowaniu parametrów


Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

 

http://www.imagesharing.net/images/redshad11/braz7.jpg

 

Proszę o ocenę co można poprawić, jednocześnie proszę o pomoc w zoptymalizownaiu parametrów renderere VRAY 1.5. Obrazek tak jak widać renderował mi się 36 minut na moim Sempronie 3400+, chyba troszę za długo?

 

Parametry:

 

Sampler: Adaptive (-1, 2), Ctrl Tresh: 0,01

Indirect Illum.: Primary - Irradiance Map, Secondary - QMC

Irradiance: Current preset- very low, HSph. Subdiv =30, interp sampl. - 20

QMC - subdivs 8

RQMC Sampler: Adaptive amount 0.85, Noise tresh. 0,01, min samples 8

  • Odpowiedzi 5
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Napisano

36 min ujdzie, jednak jak zmienisz

RQMC Sampler: Adaptive amount 0.95, Noise tresh. 0,1

to na pewno będzie szybciej.

 

ale oczywiście im szybsze ustawienia tym gorsza jakość, zarówno w RQMC jak i przy Irradiance (Preset very low nie jest zbyt dokładny)

Napisano

trochę długo..ale może problem tkwi nie w ustawieniach renderera (bo są one i tak nisko) ale na materiale...być może masz np glossiness w reflection ustawiony na np 0,4 i subdivisy glossinessa jakoś bardzo przywalone...np 50... Możesz spróbować włączyć "use interpolation"

Napisano

jeśli chodzi o optymalizacje pracy to w momencie kiedy pracujesz nad sceną to zmniejsz ustawienia na najniższe. Wyłączy Secondary bounces, antialiasing daj na fixet , a renderuj z lepszymi ustawieniami ostateczny efekt. Co do długości renderingu to zobacz też ile masz subdivisów w świetle.

Pozdrawiam

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się



×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności