Jump to content

rozmiar grafiki rastrowej a wektorowej

Guest KTM

Recommended Posts

Witam

Nie wiem czy wybrałem dobry dział, i czy dobrze sformułowałem pytanie ale jeśli nie to proszę o przeniesienie tematu do innego działu a ja postaram się jeszcze raz wytłumaczyć o co chodzi :) więc:

Ogólnie wiemy że rozmiar pliku zapisanego w grafice rastrowej jest większy niż w grafice wektorowej. Lecz czy znacie jakieś przykłady co zrobić aby ten sam plik zajmował więcej miejsca w grafice wektorowej. Czyli mówiąc wprost potrzebuje jakiegoś przykładu którym można podważyć twierdzenie że charakterystyczną cechą grafiki wektorowej jest mały rozmiar, nawet jakąś wzmiankę o tym że tak nie jest na jakiejś stronce www. z góry dziękuje za pomoc.

pzdr

ps. nie mam bana w googlach :)

• Replies 7
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Jeśli rysunek wektorowy jest bardzo skomplikowany, to przy pomniejszeniu obrazka rastrowego do 10x10 wektorowy będzie miał o wiele więcej szczegółów, ale będzie większy. Możesz też tak odwzorować obrazek rastrowy, żeby każdy piksel był kwadracikiem, wtedy masz o wiele więcej danych w pliku wektorowym.

A zapytam Cię, po cóż Ci to? To tak jakby zaprzeczać faktom. Za grafiką wektorowa stoi czysta matematyka i określone algorytmy a za rastrową informacje dotyczące danego np zdjęcia. To tak jak z wirtualnym drzewem...można go narysować i w pliku przechowywane są informacje każdego z pikseli określającego to drzewo. Ale można uformować to samo drzewo np wzorem tworzącym fraktale. To pierwsze musi przechowywać informacje całego drzewa a to drugie tylko przepis na jego stworzenie.

A co do Twojego problemu to tak jakby mieć ubrane czerwone kalosze i chcieć żeby Ci mówili że one są zielone w kropki fioletowe:)

Pozdrawiam

Tak z kaloszami jest to dobry przykład i świetnie to rozumiem, tylko hmmm "założyłem" się z moim sorem że nie zawsze grafika rastrowa zajmuje mniej miejsca trochę to głupie ale:) więc postanowiłem poszukać konkretnych przykładów, dzięki za pomoc

pozdrawiam

no to spróbujmy wygrać ten zakład :) No załóżmy że mamy 2 grafiki o tej samej wielkości np A4. jedna jest rastrowa a druga wektorowa. ta rastrowa to jest zdjęcie..natomiast wektorowa to jest kompozycja z figur, bardzo dużo linii wypełnienia gradientowe. I załóżmy że jest tam strasznie dużo tych wszystkich kombinacji + warstw. Całkiem możliwe wtedy że wielkość pliku wektorowego będzie większa. Bo w rastrze jak są 1000 kwadratów nałożonych na siebie to efekt i tak jest "zmerdżowany". Za to w wektorach to rzeczywiście jest 1000 kwadratów na sobie...

Nie wiem czy nie pisze głupot ale całkiem możliwe że się nie mylę..

PS. witam na forum :)

Ja też chciałbym się przywitać, wcześniej zapomniałem. W sumie to jest nie głupi pomysł tylko muszę to sprawdzić w jakimś programie jak będzie to wyglądać, w jakim programie najlepiej jest to wykonać? narazie szukam pomysłów i jakiś artykułów. dzięki za pomoc i pozdrawiam

dwa programy: Photoshop do rastra i Illustrator do wektorów. oba ze stajni Adobe i oba dobrze pokazują o co biega w tym temacie.

ogólnie zalożenie jest takie: plik potrzebny do wydrukowania plakatu 80x40 cm:

w Photoshopie przy 300 dpi to gigantyczny plik o wymiarach ok: 4500x9500 px.

w zależności co tam upchasz plik będzie ważył naprawdę sporo: powiedzmy ze 150MB

w illustratorze: to plik powiedzmy z max 10MB. zależy co tam upchasz i ile bitmap tam będzie leżało :]

obydwa konwertujesz i tak do EPS czy TIFF (jeśli chcesz drukować) więc nic ci to nie da. chyba, że polecisz LZW w TIFF wtedy będzie miło i mało :)

więc lepiej robić w wektorach aczkolwiek jeśli chcesz umieścić na plakacie bitmapę np: kobiety to musi być przygotowana wtedy pod rozmiar oryginalny (czyli w skali 1:1 i w DPI takiej jaka będzie przypadała na wyjście na druk). rozmiar pliku wtedy się zwiększa.

Pozdrawiam

dla mnie spor z psorem bez sensu:

na sile wszystko co "charakteryzuje sie mniejszym rozmiarem" moze byc wieksze od drugiego ktorej tej cechy nie ma

przyklad

Avi nieskompresowane

Avi np. Div-X

pierwsze ma duze rozmiary z zasady, a drugi charaklteryzuje sie maly rozmiarem pliku. ustawiasz wszystkie parametry na max i juz masz wiekszy plik :)