Jump to content

Recommended Posts

Posted

Probuje zrobić biuro tylko niestety jak narazie napotkalem na troche problemów odnośnie renderungu. Sami zauważycie Bugi jakie tam są ale głównie chodzi mi o ten efekt przepalenia okien jak można to zmienić nie tracąc jasności w pomieszczeniu. Brak cieni przy nogach od biurka staje się już bardzo irytujacy bo niemoge nic z tym zrobić, pewnie moge ale niewime jak, zmienialem materiały ustawienia jakości rendera i nic. A i na początek jeszcze jak zrobić żeby aby roleta w polowie przepuszczała światło.

Wygląda to tak ->

my.php?image=14qi0.jpg

• Replies 20
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

poproś o skasowanie tego topicu i zrób go porządnie, jak należy. Zamieść w nim screena w lepszej rozdzielce, bo ten, który umieściłeś jest zbyt mały, klikam na miniaturkę i wyświetla się miniaturka.

Niegrzeczy jesteś :P

Posted

Jestem początkująca w dodawaniu postów i temtów wiec narazie trzeba pocierpiec postaram się coś z tym zrobić. Ale nie obiecuje natomiast mogę dać gwarancję ze poprawie się przy nastepnym topiq.

A na obecną chwilę Proszę o Pomoc w rozwiazaniu problemów z pierwszego postu :/

Posted
poproś o skasowanie tego topicu i zrób go porządnie, jak należy. Zamieść w nim screena w lepszej rozdzielce, bo ten, który umieściłeś jest zbyt mały, klikam na miniaturkę i wyświetla się miniaturka.

Niegrzeczy jesteś :P

Masz w pierwszym poście linka:P

Posted

A jeszcze jedno jak zrobić aby swiatło wpadające przez okno i padające na podloge itd. miało delikatna krawedz a nie jak wyciętą nożyczkami :P

Posted

Nowi: wszystko fajnie i pewnie niejedna osoba na tym forum z chęcią udzieli Ci odpowiedzi, ale podaj czym renderujesz. inne są sposoby korekcji przepaleń w V-ray'u inne w Mental Ray'u inne w Brazil'u etc.

podaj też co to za typ światła którego krawędzie cienia chcesz zmiękczyć.

Pozdrawiam

Posted

wyglada vrayowo ;P

co masz na oknach, jakies zaluzje z tkaniny? jak tak to sprobuj bez nich.

I zrob sobie np tak (to "klasyczny" sposob oswiatlania interiorow w vrayu):

-wstaw w okna vray lighty

-wstaw target directa jako slonce (tam ustaw cienie na vrayowe i w zakladce vray shadows wlacz area shadows i pobaw sie size'ami-to Ci "rozmiekczy" cienie)

-filtr AA (jak sie domyslam Catmull) robi Ci czarne drachy na oknach wiec wlacz Blackmana- on nie wyostrz tak mocno jak catmull).

-i do testow proponuje Cinarzucic tylko kolory na modele (takie jakie beda mialy finalne materialy)

-proponuje zmiane colormapingu na exponential

-i testuj

pozwodzenia i pozdr,

;)

Posted

Renderuje w Max 8.0 vray 1.5 RC2

Oświetlenie które chcę zmiękczyć to SunLight.

Pozatym to światło strasznie mi przepala okolice okien.

A i niemoge dojść jak zrobić pół przepuszczalny materiał rolet :/ aby naświetlenie otworu okien które pojawia sie na podłodze miało 2 intensywności jaśniejszą tam gdzei światło wpada bezpośrednio przez okno i ciemniejsza tam gdzie przechodzi przez rolety.

Wsumie to nie mam tam żadnego innego światła jedynie GI Enviroment M:10 + Refraction 4.0 + Reflection 6.0 no i oczywiście SunLight

Wsumie zastanawiałem sie nad Vray Light w oknach tak jak się to zwykle robi ale kolor światła w pomieszczeniu jaki uzyskałem bez tego mi się spodobał, niestety z dużym przepaleniem w oknach no i chyba też przez to niemoge zbytnio podkręcić Cieni które powinny być żucane prze stoliki krzesła itd.

Posted
wyglada vrayowo ;P

co masz na oknach, jakies zaluzje z tkaniny? jak tak to sprobuj bez nich.

I zrob sobie np tak (to "klasyczny" sposob oswiatlania interiorow w vrayu):

-wstaw w okna vray lighty

-wstaw target directa jako slonce (tam ustaw cienie na vrayowe i w zakladce vray shadows wlacz area shadows i pobaw sie size'ami-to Ci "rozmiekczy" cienie)

-filtr AA (jak sie domyslam Catmull) robi Ci czarne drachy na oknach wiec wlacz Blackmana- on nie wyostrz tak mocno jak catmull).

-i do testow proponuje Cinarzucic tylko kolory na modele (takie jakie beda mialy finalne materialy)

-proponuje zmiane colormapingu na exponential

-i testuj

pozwodzenia i pozdr,

;)

Wielkie Dzieki Zaraz się zabieram za testy :P Pozdro Umieszcze aktualizacje jesli cos wyjdzie.

Nie zwykła kamerke standard Camera (Target) :/

Nowi: proszę edytuj swoje posty a nie stawiaj post pod postem.

Posted

A jak koniecznie chcesz uzyc VraySun'a to w nim masz parametry shadowBias i subdivs.

pogmeraj i sprawdz efekty jake daja te ustawienia dla cieni.

pozdr.

edit;zmien na fizyczna vraya.

dziala jak prawdziwy aparat, mozesz tam zredukowac czulosc filmu i szybkosc migawki.

ale fizyczna uzywa sie raczej przy VraySunie.

pozdr.

Posted

Jesli zwieksza Subdiv. to jeszcze bardzeij przepala :/ ale poprubuje jeszcze małe co nico :/

Ale z tą kamerką jest tak że jak bede chciał zmniejszyc to przepalenie to jednocześnie nie doświetle wnętrza :/

Wsumie poprobuje może jakiś ciekawy efekt wyjdzie chociaż nie mam na to czasu... :/

Jak byś wpadł na jeszcze na jakiś pomysł to czekam, a albo jak bys miał jakieś wskazówki albo przykłady odnośnie ustawień był bym wdzięczny :P

Posted

Mam Jeszcze takie Pytanie:

Jak bym ustawił w Indirect Illumination (GI) _ Primary Bounces - GI Engin jako Light Cache to bym mógł pożadnie wyrenderować scene i jak długo by to trwało i jak jest różnica miedzy silnikiem Irradiance Map.

Posted

Jak by to kogoś interesowało ... jednak pożuciłem swój romans z Vray SunLight w mojej scenie i zrobiłem standardowe rozwiązanie o którym mówił "tadzio" troche sie pobawilem no i wyszło mi małe co uważam że jak na pierwszy raz to spoko. Zamieszczam fotki miłego oglądania prosze o opinie.

P.S. Wiem że troche przejarałem słońce padające na podłoge i meble ale juz nie chciało mi sie tego zmieniac :P

Viz nr 1

http://img113.imageshack.us/my.php?image=biuro12sm1.jpg

Viz nr 2

http://img518.imageshack.us/my.php?image=biuro11kk2.jpg

Viz nr 3

http://rapidshare.com/files/23083533/Biuro1_3.jpg.html

Viz nr 4

http://rapidshare.com/files/23084238/Biuro1_4.jpg.html

Posted
Jestem początkująca .....

Jak bym ustawił .....

cóż za niekonsekwencja

co do ostatnich renderów - to wygląda coraz lepiej - materiał sufitu do wymiany za duży reflection

Posted

Piksar Ty bystrzaku ;)

Nowi lepiej troche. Tylko materialy cos jakby ustawiane na chybił trafil, i kilka wad w modelingu widac (kanciaste oparcie fotela).

pozdr.