Napisano 28 Marzec 200718 l Jestem średnio zaawansowanym użytkownikiem Blendera, a ostatnio postanowiłem nauczyć się obsługi Maxa i trochę mi nie idzie. Pomóżcie mi rozwiązać taki oto problem: tworzę sobie prostokąt i zmieniam go w editable poly. Usuwam jeden z vertexów, zostają mi 3 i automatycznie znikają też wszystkie krawędzie. Czy da się teraz te 3 vertexy połączyć w jeden nowy polygon? Jak to zrobić?
Napisano 28 Marzec 200718 l Włącz sobie na polygony i potem w editable poly jest takie coś "create". Wciśnij to, a potem zaznacz vertexy. Jak masz takie problemy to wciskaj F1.
Napisano 28 Marzec 200718 l Witam, Problem tkwi w tym, że prawdopodobnie usuwasz vertexa przyciskiem DELETE co wyjaśnia zanikanie ścianek. Używaj do tego opcji REMOVE(podczas edycji vertexów klikasz prawy przycisk myszy i wybierasz), tak jak na zdjęciu: Pozdrawiam
Napisano 28 Marzec 200718 l da sie, klikasz w edit. poly na "polygon" , pozniej PPM na viewport -> create i klikasz pokolei na wszystkie vertexy zgodnie z ruchem wskazowek zegara lub w przeciwnym kierunku łatwiej jednak byloby zweldować 2 vertexy ze sobą jak juz tak bardzo chcesz ten trójkąt. nie trzebaby bylo sie tyle męczyc pozdrawiam
Napisano 28 Marzec 200718 l Wystarczy kasowac vertexy jak tekst, czyli Backspace'em. ;) Można też przed usunięciem vertexa machnąć diagonalnie krawędź, dzieląc na 2 trójkąty i przy kasowaniu za pomocą DELETE zniknie tylko 1 trojkąt, ale po co.. ;)
Napisano 28 Marzec 200718 l Nie chodziło mi o zrobienie trójkąta, tylko ogólnie o łączenie odrębnych vertów. Dzięki wszystkim za podpowiedzi, jak tylko wrócę do domu, to wypróbuję.