Napisano 15 Kwiecień 200717 l witam, mam nastepujacy problem z symetria w XSI: vertexy,polygony i edge moge poruszac symetrycznie,powiekszac i obracac za pomoca przycisku "sym" w prawym panelu,jednak nie potrafie dodawac symetrycznie roznych modyfikacji jak np. wyciaganie scian itp. za wszelka pomoc bylbym niezmienie wdzieczny :)
Napisano 15 Kwiecień 200717 l Najwygodniej chyba jest robić najpierw jedną połówkę, a dopiero gdy się ją skończy to ją odbić. Nie da się tak jak w maxie, że pracuję się jednocześnie na dwóch połączonych połówkach. Ale jeżeli ktoś jest uparty to można połówkę sklonować za pomocą clone, potem to rozsunąć i przeskalować którąś połówkę przez -1 w odpowiedniej osi. Ja osobiście preferuje pierwszą metodę, a jeżeli chce zobaczyć jak wyglądają dwie połączone połówki to sobie na szybko sobie odbijam i tyle. Aczkolwiek podobno w wersji 6 coś zrobili z symmetry i może działa to lepiej, ale ja nigdy nie próbowałem.
Napisano 15 Kwiecień 200717 l Autor widocznie jestem zbyt przyzwyczajony do maxa,sprobuje zrobic tak jak mowisz,dzieki
Napisano 15 Kwiecień 200717 l Coś mącicie. Robisz clone single. Skalujesz negatywnie wg odpowiedniej osi. Można wtedy pracowac na orygynale lub klonie. Nie ma różnicy, wszystko działa, extrudy, weldy, itd.
Napisano 15 Kwiecień 200717 l Ogólnie masz rację, tylko jak na przykład modelujesz samochód, czy głowę to między jedną połówka, a drugą widać szew. Nie ma tak jak w maxie, że krawędzie łączące połówki automatycznie się weldują. Chyba, że w 5 albo 6 coś poprawili, bo ostatnio tą opcją bawiłem się w 4.
Napisano 15 Kwiecień 200717 l Autor w sumie mozna pozniej chyba polaczyc geometrie dwoch polowek,nie??
Napisano 15 Kwiecień 200717 l poly->merge a w PPG "delete". MAsz tam też suwak z odległością w jakie się vertexy weldują.