Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

skuchajcie kochani mam ogromny problem. Potrzebyje przeksztalcic jeden obiekt w drugi (np. kule w szescian) najlepiej za pomoca czasteczek ale takich troche większych zeby mi nie zabilo kompa. Czy ktos wie jak to zrobic? czy tez jest moze jakis sprytny sposob na to? albo plugin

• Odpowiedzi 11
  • Wyświetleń 2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

za pomoca czasteczek? czyli jedna figura rozbija sie na czasteczki i przechodzi w druga?

Napisano

jeżeli robisz w 3dsmaxie to masz taki modyfikator jak Morph, Oba model ten który morphujesz i ten docelowy muszą mieć chyba tyle samo poligonów

Napisano

A te rozbijające się i łączące cząsteczki można zrobić jako taki pic:

sześcian rozpada się na cząsteczki (particle PArray)

druga fugura również się rozpada, tylko należy odwrócić efekt żeby cząsteczki się łączyły.

Teraz wystarczy zrobić przejście. Cząsteczki sześcianu na cząsteczki drugiej figury i po sprawie;)

Nie wiem czy za bardzo nie namotałem..

Napisano
  • Autor

No i to jest bardzo dobry pomysl ktory mnie rowniez przyszedl do glowy:D ale poniewaz nie mam bladeg pojecia o czasteczkach to jesli ktos znalby stosowny tutek, to bylabym bardzo wdzieczna, ewentualnie czy da sie to jakims pluginem zrobic.

Napisano
  • Autor

kurcze no tez wyszukalam tego pierwszego ale odtwarza mi sie tylko dzwiek i nie wiem dlaczego a zaluje bardzo bo to prawdopodobnie jest DOKLadnie to o co mi chodzi. Dzieki za info tak czy inaczej.

Napisano

Jest jeszcze jeden, chyba najprostrzy z tych sposobów: tworzysz sześcian, dodajesz modyfikator spheryfly i go animujesz. Tylko to działa tylko wtedy, jak zamieniasz jakiś obiekt w kule lub odwrotnie. W pozostałych przypadkach musisz użyć morfingu. Pozdrawiam:]

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności