Napisano 7 Maj 200718 l Witaj, Mój problem polega na tym, że za każdym razem gdy podkładam w 3ds max pod 'background' i 'environment map' plik filmowy (i tylko film, z obrazkami nie ma problemu) przeważnie pół centymetra dolnej i prawej krawędzi obrazu zostaje okrutnie przyciemnione. Przykład (pojedyncza klatka): http://img122.imageshack.us/img122/8819/renderwl5.jpg W jaki sposób ominąć mankament z ciemną obwódką? No i pytanie trochę nie na temat: Jeśli idzie o efekty filmowe, to istnieje jakiś bardziej do tego przystosowany program?
Napisano 7 Maj 200718 l Jeak najbardziej istnieje. Generalnie, 3dsmax nadaje się jedynie to tworzenia grafiki 3D. Tylko. Podkładanie tła pod materiał filmowy czy animację najlepiej robić w programach do kompozycji, które są do tego przeznaczone. Takie programy to np. After Effects, combustion, Fusion czy Nuke. Tło chyba można także dodać w Adobe Premiere - to program do montażu video.
Napisano 7 Maj 200718 l Autor Serdeczne dzięki za szybką odpowiedź! Myślałem, że tylko 3ds max jest w stanie tworzyć dobre efekty.
Napisano 7 Maj 200718 l Myślałem, że tylko 3ds max jest w stanie tworzyć dobre efekty. Efekty tworzą ludzie, nie programy, które są tylko narzędziami.
Napisano 7 Maj 200718 l Autor Tak, chyba nie wyraziłem się precyzyjnie. Funkcje tego programu mają mnogie zastosowanie w robieniu efektów, -o chyba tak lepiej