Napisano 9 Maj 200717 l Za monitorkiem mam ustawione głośniki które przy wykręcaniu większej mocy sprawiają, że monitor przy basach miewa tj mignięcia (coś jakby odświeżanie było słabe, wiecie chyba o co chodzi? :P) Czy częstsze słuchanie głośnej muzyki i oddziaływanie na monitor może coś mu zrobić? Monitor to crt17' Tak z ciekawości pytam :)
Napisano 9 Maj 200717 l fale elektromagnetyczne tak wplywaja, przyloz mocny magnes do kineskopu a ujrzysz wszystkie kolory teczy :D najlepiej odsun glosniki od monitora pzdrw
Napisano 9 Maj 200717 l Autor Wiem co oddziałuje, ale chodzi mi o to czy może to trwale uszkodzić monitor Są w takiej odległości :)
Napisano 9 Maj 200717 l Teoretycznie i praktycznie tak, choć wg mnie nie skrócą jego żywota w drastyczny sposób ;), elektromagnesy w głośnikach wpływają na monita stąd te drgania i przesunięcie obrazu. Ewentualnie można by pomyśleć nad jakimiś ekranowaniem tych głośników(o ile nie możesz ich odsunąć) , choć wydaje mi się że większość takowe posiada.
Napisano 9 Maj 200717 l Jest jeszcze coś. Monitory nie lubią drgań. Musisz coś z tym zrobić. Wywal głośniki gdzie indziej. Przy tej odległości większe znaczenie mają owe drgania (co sam zresztą mówisz - podkręcanie głośno + dużo basu) niż fale elektromagnetyczne.