Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

zajmuje się od jakiegoś czasu 3ds maxem, jesli chodzi o modelowanie to uwazam ze niezle mi idzie, ale co najbardziej mnie chamuje to materialy i mapowanie UV. Bawie sie czesto opcjami materialow ale rzadko kiedy uzyskuje zadowalajacy mnie efekt, mapowania nie rozumiem w ogole.

Szukalem troche w necie ale wszedzie jest to samo - szklo, metal, szklo, aluminium, szklo i szklo. Potrzebuje pomocy, ewentualnie jakis tutkow na temat do czego sluza poszczegolne opcje w materialach, te wszystkie reflecty, refracty, glossinesy ale tez te pomniejsze; i do 3dsa i do vraya. Oraz rowniez jakis tutkow o podstawach mapowania UV, poniewaz wszedzie jest to strasznie zamotane i nic z tego nie moge zrozumiec. Dzieki z gory za pomoc

• Odpowiedzi 2
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

W helpie maxowym znajdziesz informacje dotyczące mapowania. Powinien także tam być prosty tutek dla początkujących.

Znajdziesz tam też info o tych wszystkich reflectach i refractach.

Napisano

helpa przejrzalem, o mapowaniu jest tam strasznie niejasno napisane, natomiast znalazlem pare odpowiedzi na moje problemy z materialami ale i tak dosyc ogolnikowo. Na szczescie z mapowaniem juz nieaktualne, po przejrzeniu helpa postanowilem jeszcze raz poszukac w necie i tym razem zupelnie przez przypadek natknalem sie na bardzo dobrze napisanego tutka, ktory wszystko tlumaczyl od podstawowych rzeczy takich jak boxy do bardziej zaawansowanych siatek. Mysle ze juz rozumiem podstawy mapowania, natomiast ciagle mam problem z materialami.